Lucrări de François Couperin şi Maurice Ravel vor fi prezentate în ultimul concert din stagiunea Orchestrei de Cameră Radio, programat să aibă loc pe 16 iunie, la Sala Radio.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gabriel Bebeşelea, unul dintre cei mai bine cotaţi dirijori români peste hotare, va conduce orchestra.

Concertul va debuta cu lucrări de Fr. Couperin - „Les Nations” (selecţiuni): Chaconne ou Passacaille (La Françoise), Bourée (L’Espagnole), Passacaille (L’Espagnole) - şi va continua cu „Le Tombeau de Couperin” de Ravel. Suita creată de Ravel este un omagiu adus compozitorului baroc şi întregii epoci, dar şi memoriei mamei sale şi a unor prieteni decedaţi în Primul Război Mondial.

Ultima lucrare a serii va fi Concertul în Sol major pentru pian şi orchestră de Ravel, în interpretarea solistică a lui Simon Trpčeski, concert cântat prima oară la Paris (în 1932) şi dirijat atunci de compozitorul însuşi. Creaţia lui Ravel are influenţe moderne, inclusiv de jazz, şi s-a bucurat de un succes internaţional rapid, fiind cântată în majoritatea oraşelor europene şi în SUA la câteva luni de la premiera absolută.

Începând din stagiunea 2020/21, Gabriel Bebeşelea este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu", precum şi director muzical şi dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei. În plus, îşi continuă activitatea ca dirijor principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca, titlu pe care îl deţine din anul 2016.

Pe lângă aceste poziţii, Gabriel Bebeşelea este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra etc. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, a înregistrat în premieră mondială un CD cu „Pastorale - Fantaisie pour petite orchestre” şi oratoriul „Strigoii" - ambele create de George Enescu.

Un dirijor notabil de operă, Bebeşelea a fost numit dirijor principal al Operei din Iaşi în 2011, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. În 2015, a fost numit dirijor principal al Operei Române din Cluj. În cadrul Premiilor Operelor Naţionale Române din 2014, i-a fost decernat premiul pentru cel mai bun dirijor.

În 2011, a obţinut o bursă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să participe la repetiţii şi concerte şi să înveţe de la câţiva din cei mai importanţi dirijori ai zilelor noastre. Este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului.

Lansat pe scena internaţională în urmă cu 20 de ani ca tânăr artist susţinut de BBC (BBC New-Generation Artist), Simon Trpčeski a colaborat cu peste o sută de orchestre de pe 4 continente, printre care London Symphony Orchestra, City of Birmingham Orchestra, Orchestre National de France, Royal Concertgebouw Orchestra, Deutsche Sinfonie Orchester Berlin, Cleveland şi Philadelphia Orchestras. A colaborat cu mari dirijori ai lumii precum Gustavo Dudamel, Cristian Măcelaru, Charles Dutoit, Vladimir Jurowski, Susanna Malkki, Antonio Pappano şi Vasili Petrenko.

Simon Trpčeski se dedică şi promovării imaginii ţării sale natală: Macedonia de Nord. Cel mai recent proiect de muzică de cameră, intitulat MAKEDONISSIMO, îşi propune să prezinte publicului din întreaga lume bogăţia culturală a folclorului macedonean.
A colaborat cu importante case de discuri, ca EMI Classics, Avie Records, Wigmore Hall Live, Onyx Classics şi Linn Records.  Albumul său de debut a primit două distincţii la premiile Gramophone Awards, în 2002. Mai mult, înregistrările sale pentru concertele lui Rahmaninov au fost apreciate de cei de la Gramophone şi au fost recompensate cu premiul Diapason d’Or.

Biletele pentru concertul din 16 iunie sunt disponibile în sistem online, pe iabilet.ro, şi la casa de bilete a Sălii Radio.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.