Filarmonica „George Enescu” va difuza vineri, de la ora 19:00, pe canalele online, înregistrarea unui concert condus de dirijorul rus Valentin Uryupin în luna martie 2018.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din program fac parte Concertul nr. 2, op. 21, în fa minor, pentru pian şi orchestră de Frédéric Chopin şi Simfonia nr. 2, op. 73, în re major de Johannes Brahms. 

Solistă este Dana Borşan, interpretă cu o putere de expresie aparte, pentru care concertul lui Chopin a avut o semnificaţie deosebită: în luna februarie a anului 1979, pianista a urcat cu această partitură pentru prima oară pe scena Ateneului Român.

„Maestrul Ion Voicu mi-a acordat şansa de a debuta, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii «George Enescu», pe scena Ateneului Român, cu acest concert, când eram încă studentă. Acest lucru nu-l voi uita niciodată, a fost momentul care a marcat afirmarea mea în viaţa de concert din Bucureşti şi din ţară. Muzica lui Chopin  se află  mereu şi pretutindeni în topul preferinţelor publicului, datorită melodicităţii unice,  încărcăturii şi sensibilităţii inconfundabile. Cantilena sa melancolică şi nostalgică merge direct la suflet, alături de izbucnirile ardente tipice revoluţionarului polonez. Chopin presupune o calitate a sunetului de 24 de carate, o mare supleţe a frazării şi a pianisticii”, a declarat pianista Dana Borşan, potrivit unui comunicat.

Înregistrarea din 15 martie 2018 va putea fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site, pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube.

Valentin Uryupin, absolvent al Conservatorului din Moscova, s-a afirmat ca unul dintre cei mai versatili tineri muzicieni ai generaţiei sale. Laureat al concursurilor internaţionale de clarinet de la Geneva, München - ARD, Beijing, Pretoria şi Ghent, Valentin Uryupin este şi un apreciat dirijor, afirmat atât în domeniul operei cât şi în repertoriul simfonic. Este fondator al Orchestrei de cameră „Arpeggione" din Moscova, cu care a efectuat numeroase turnee în Asia şi a concertat în Sala Mare a Conservatorului „Ceaikovski” din Moscova. A colaborat cu Valery Gergiev, Anne-Sophie Mutter, fiind şi asistentul lui Vladimir Jurowski.

Dana Borşan, născută la Cluj, licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi beneficiară a unei burse a Comunităţii Europene, la Hochschule der Künste din Berlin. A fost discipol al maeştrilor Gabriel Amiraş şi Georg Sava. În străinătate, a urmat cursuri de măiestrie cu Hans Leygraf, la Mozarteum- Salzburg, şi cu Helene Boschi, la Weimar.

Are peste 900 de apariţii în concerte şi recitaluri pe scene de prestigiu din oraşe ca Berlin, Dresda, Stuttgart, Paris, Bruxelles, Varsovia, Viena, Sydney, Budapesta, Oslo, Hong-Kong, Bologna şi Cork. Cea mai consecventă şi susţinută prezenţă concertistică  a artistei se înscrie în spaţiul german. Repertoriul pianistei include peste 50 de concerte pentru pian şi orchestră, precum şi  programe consistente de recital şi de  muzică de cameră. În paralel cu activitatea artistică, susţine şi o activitate didactică remarcabilă. Este profesor universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti unde, din 1990, conduce o clasă de pian. A susţinut cursuri de măiestrei la universităţile din Viena, Paris, Weimar, Stuttgart, Nuremberg, Cork, Oslo, Wuppertal, Catania. A fost membru în juriile concursurilor internaţionale  de la Bucureşti („Enescu”), Oslo („Edward Grieg”), Hong Kong, Guerande (Franţa).

Dana Borşan este, din anul 2000, solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio. Artista a fost distinsă cu premiul Uniunii Criticilor muzicali (1991şi 2006), cu Ordinul „Meritul Cultural “ în grad de cavaler (2011) şi cu Ordinul „Meritul pentru  învăţământ “(2004), acordate de Presedinţia României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.