Şapte opere de Egon Schiele deţinute în SUA vor fi restituite moştenitorilor unui actor evreu de cabaret care le-a deţinut înainte de a fi ucisă în lagărul de concentrare de la Dachau, au anunţat procurorii din Manhattan, marcând un punct de cotitură într-unul dintre cele mai vechi cazuri de restituire a operelor de artă din epoca nazistă, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lucrările expresionistului austriac, inclusiv un autoportret, urmează să fie restituite voluntar moştenitorilor lui Fritz Grünbaum în cadrul unei ceremonii care va avea loc miercuri la biroul procurorului districtual din Manhattan, a relatat The New York Times.

Evaluate la sume cuprinse între 780.000 şi 2,75 milioane de dolari (630.000 şi 2,2 milioane de lire sterline) fiecare, operele au fost deţinute anterior de Muzeul de Artă Modernă şi de Morgan Library & Museum, ambele din New York, de Muzeul de Artă Santa Barbara din California şi de doi colecţionari privaţi, Serge Sabarsky şi Ronald S. Lauder, preşedintele Congresului Mondial Evreiesc.

Printre acestea se numără lucrarea în acuarelă şi creion "Prostitute" (1912), desenul în creion pe hârtie "Portrait of the Artist’s Wife, Edith" (1915) şi "Self-Portrait" (1910) în cretă neagră şi acuarelă pe hârtie maro.

Grünbaum, un cunoscut comic şi compozitor austriac, adunase aproape 450 de lucrări în anii de dinaintea începerii celui de-al Doilea Război Mondial. Printre colecţii, care constau în mare parte din lucrări ale înfloritoarei mişcări moderniste austriece antebelice, se numărau 81 de lucrări de artă ale lui Schiele, un protejat al lui Gustav Klimt.

Arestat de nazişti în oraşul său natal, Viena, în mai 1938, Grünbaum a murit în lagărul de concentrare de la Dachau în ianuarie 1941. Nu se ştie cu exactitate unde se afla colecţia sa de artă în perioada nazistă, deşi aproximativ un sfert din operele sale au intrat pe piaţa internaţională prin intermediul unui dealer de artă elveţian în anii 1950.

Timp de peste 20 de ani, moştenitorii lui Grünbaum au încercat să recupereze operele din colecţia sa. În 1998, tablourile lui Schiele "Portrait of Wally" şi "Dead City" au fost subiectul unei dispute diplomatice între Austria şi SUA, după ce au fost împrumutate Muzeului de Artă Modernă şi apoi reţinute la New York în urma unei citaţii. Lucrările au fost returnate ulterior.

Moştenitorii lui Grünbaum au încercat să forţeze în mod legal returnarea a 12 Schieles deţinute de muzeele austriece Albertina şi Leopold, dar o comisie guvernamentală a respins cererile de restituire în 2010 şi 2015, argumentând că operele nu au fost niciodată confiscate de regimul nazist, ci vândute de propriile sale rude.

O contestaţie în justiţie în SUA a avut mai mult succes, un judecător din Manhattan pronunţându-se în 2015 în favoarea moştenitorilor, care au declarat că au dovezi că Grünbaum a fost forţat să semneze un document prin care renunţa la preţioasa sa colecţie. Un apel împotriva hotărârii a fost respins în luna mai a anului trecut.

Săptămâna trecută, anchetatorii newyorkezi au confiscat trei lucrări ale lui Schiele de la Institutul de Artă din Chicago, de la muzeele Carnegie din Pittsburgh şi de la Muzeul de Artă Allen Memorial de la Oberlin College din Ohio.

Oberlin a precizat că lucrează cu anchetatorii. Instituţia susţine că "a achiziţionat în mod legal" lucrarea "Girl with Black Hair" în 1958 şi că "o deţinem în mod legal".

Nu se aşteaptă ca decizia din Manhattan să aibă consecinţe directe asupra contestaţiei legale a moştenitorilor împotriva celor două muzee austriece.

Legea americană din 1976 privind imunităţile suverane străine interzice, în general, ca statele străine şi agenţiile acestora să fie acţionate în justiţie în instanţele americane, deşi există o "excepţie de expropriere" pentru procesele privind preluarea de bunuri "prin încălcarea dreptului internaţional".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.