"Untitled" şi "Nova", ambele ulei pe carton de Adrian Ghenie, au fost lucrările adjudecate joi seară, online, în Licitaţia de artă postmodernă şi contemporanăla Artmark, cu cele mai mari sume: 129.000 de euro, respectiv 110.000 de euro. "Le Crocodile" şi fotografia "Cap de fată" de Brâncuşi au fost vândute cu 32.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expusă la Centrul Cultural Sindan, lucrarea "Untitled" face parte din o serie în care artistul a urmărit crearea unei mitologii personale, pornind de la caracterul simbolist al unor imagini-cheie: melcul, îngerul, roaba, calul. Simbolul central este un înger care împinge o roabă, o joncţiune forţată a teluricului cu divinul, creându-se astfel o realitate subiectivă, cu valori răsturnate sau diferite faţă de cotidian. Lumea se dezvăluie într-o manieră tenebroasă întunecată, invadată de cochilii, înşirate aproape obsesiv şi sugerând un timp împietrit, reminiscenţă a unei alte epoci. Lumea depictată pare să se afle în stare de eroziune de propriile valori joase şi inechităţi.

Opera "Le Crocodile" şi fotografia "Cap de fată" ("Premiere pierre directe"), realizate de celebrul sculptor Constantin Brâncuşi, au fost vândute în final pentru 18.000 de euro şi 14.000 de euro.

Printul gelatin silver "Cap de fată (Premiere pierre directe)" (1908), de Constantin Brâncuşi, a fost evaluat între 5.000 - 10.000 de euro, iar modelajul în plumb "Le Crocodile” (1949), la 3.000 - 5.000 de euro. Acesta din urmă provine din colecţia Alexandru Istrati şi Natalia Dumitrescu.

În aceeaşi sesiune, "Călătorie" de Sabin Bălaşa a fost vândut la 31.000 de euro. Alte lucrări: "Case vechi şi case noi" de Andrei Cădere, la 20.000 de euro, "Portret de copil" de Corneliu Baba - 14.000 de euro, "Îmblânzitorul de păsări" de Felix Aftene - 9.750 de euro, "Femeie cu dantelă" de Gheorghe Fikl - 8.000 de euro. 

De asemenea, sculptura "Cavalerul negru" de Costin Ioniţă a fost adjudecată la 30.000 de euro, "Muză" de Ion Irimescu şi-a găsit cumpărător la 15.000 de euro, iar statueta "Portret" de Marcel Guguianu a fost vândută la 8.000 de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.