Lucrări de François Boieldieu şi Wolfgang Amadeus Mozart fac parte din programul primului concert cu public de anul acesta al Filarmonicii „George Enescu”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sala Mare a Ateneului Rmân va găzdui joi, 4 februarie, de la ora 19.00, un concert simfonic cu public, cu respectarea tuturor normele în vigoare, impuse în contextul crizei sanitare.

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Tiberiu Soare, va interpreta Concertul în do major pentru harpă şi orchestră de coarde de François Boieldieu, cu solista Maria Bîldea, şi Serenada în si bemol major pentru instrumente de suflat, KV 361 de Wolfgang Amadeus Mozart.

Din cauza restricţiilor impuse de pandemia provocată de Covid-19, sunt puse în puse în vânzare în jur de 200 de bilete, sala urmând să fie ocupată în proporţie de 30% din capacitate.

Biletele costă 70 şi 75 de lei şi pot fi cumpărate online, de pe fge.org.ro, şi de la casa de bilete a Ateneului. Biletele nu pot fi returnate decât în condiţiile prevăzute de lege.

O a doua reprezentaţie a concertului este programată pentru 5 februarie, de la aceeaşi oră.

Concertul de joi va putea fi ascultat şi pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site, pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube.

Maria Bîldea a început să studieze harpa la vârsta de 8 ani, la Liceul de Muzică „George Enescu”. A susţinut primul recital patru ani mai târziu, iar la vârsta de 18 ani a susţinut primul concert ca solistă la Ateneul Român. După absolvirea Academiei de Muzică din Bucureşti, în 1986, a obţinut postul de prim harpist la Orchestra Simfonică de Stat din Ploieşti. În 1988, a fost invitată în Grecia de Orchestra de Stat Thessaloniki. A fost membră a orchestrei din Salonic până în 1990 după care a plecat la Atena, la invitaţia compozitorului Manos Hatzidakis, şi angajată la Orchestra of Colours. Din 1993, este şi prim harpist la National Symphony Orchestra of the Hellenic Radio and Television.

A înfiinţat, în 1988, prima clasă de harpă la Conservatorul din Salonic, iar în 1992, la Conservatorul din Atena. A concertat cu cele mai mari orchestre din Romania şi din Grecia. De-a lungul carierei, a colaborat, între alţii, cu Sir Neville Marriner, Michel Plasson şi Vangelis. A interpretat muzica de Eleni Karaindrou pentru filmul „Dust in time”, împreună cu soţul său, violonistul Sergiu Nastasa, şi pentru „Alexander” (regizor Oliver Stone, muzica de Vangelis). A fondat cvartetul „Aeolian Harps” şi este membru fondator al Kyklos Ensemble.

Dirijor al Operei Naţionale Bucureşti şi dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu, Tiberiu Soare şi-a început activitatea artistică în anul 1999. Între anii 2012-2015, a fost dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România. În septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra (London Philharmonic Orchestra), alături de soprana Angela Gheorghiu. Au urmat alte concerte importante dirijate pe mari scene ale lumii - de la Praga la Paris, Munchen şi Amsterdam.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.