Lucrarea "Hanul din Moineşti" (1909), de Ştefan Luchian, va fi repatriată din Cehia într-o colecţie românească, prin intermediul Licitaţiei Artmark din data de 11 iunie, ora 19.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Opera "Hanul din Moineşti", care va fi licitată la Athénée Palace Hilton Bucureşti, cu o estimare stabilită între 20.000 şi 30.000 de euro, a făcut parte din colecţia istorică a generalului Ilie Şteflea (mâna dreaptă a mareşalului Ion Antonescu) şi a fost cel mai probabil achiziţionată direct de la artist.

Tabloul a participat la expoziţia personală "Ştefan Luchian", din martie 1910, de la Ateneul Român.

Moineştiul începutului de secol XX era un loc frecventat de turişti în special pentru băile tămăduitoare. Frumuseţea locului a atras însă şi pe unii artişti, cum ar fi Ştefan Luchian. La Moineşti a lucrat cu pasiune, tuşele de culoare devenind mai intense şi prevestind o etapă de vârf a artistului.

Într-o scrisoare adresată către prietenul său Virgil Cioflec, îi mărturiseşte profund impresionat: "...Simt că locurile astea mă iubesc. Frumos e un biet cuvânt care nu spune nimic din splendoarea scânteietoare a peisajului din Moineşti".

Zeci de alte capodopere demne de un muzeu al artei clasice vor fi prezente în seara de 11 iunie, în cadrul Licitaţiei de Vară.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.