Lucrarea „Defense Mechanism” semnată Christian Jankowski, ce explorează conexiunea dintre militar şi psihoterapeutic şi rolul pe care mecanismele de apărare îl au în aceste domenii, va fi expusă în luna mai la Goethe-Institut din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În „Defense Mechanism”, Jankowski studiază profesia militară şi pe cea psihoterapeutică, cercetând legătura dintre ele şi rolul pe care mecanismele de apărare îl joacă în cele două.

Va fi expusă o lucrare video rezultată în urma unei întâlniri dintre psihologul clinician Alexandru Bătinaş şi foşti membri ai armatei, care acum lucrează în sectorul privat. Lucrarea acţionează prin niveluri de limbaj, autoexprimare şi interacţiune simbolică. În acest mod, se dezvoltă un proces de transformare care arată că fiecare participant poate dezvălui aspecte unice ale sinelui, fie ca individ, fie ca parte a unui grup.

Psihologul ghidează conversaţia transformând presupusele sentimente de frică într-un sentiment de încredere. El susţine că atunci când reuşim să ne comunicăm lumea interioară, reuşim să ne simţim auziţi, văzuţi şi reali.

Christian Jankowski, născut la Göttingen în 1968, a studiat la Facultatea de Arte Plastice din Hamburg. În lucrările sale conceptuale se concentrează pe performance, film, video şi fotografie, dar foloseşte şi o varietate de alte mijloace artistice. Jankowski creează legături între arta vizuală contemporană şi alte domenii de activitate, cum ar fi religia, economia, politica şi divertismentul. A fost inclus în numeroase expoziţii, precum Bangkok Art Biennale 2020, Sender and Receiver (Fluentum, 2020) şi Weather Flag (josegarcia, Mx, 2020). Christian Jankowski locuieşte şi lucrează la Berlin.

Alexandru Bătinaş, născut la Bacău, a studiat psihologia la Bucureşti. În timpul studiilor şi disertaţiei sale, s-a concentrat asupra psihologiei artiştilor şi a mecanismelor de apărare. Organizeaza retreaturi in Bali si India, dar si in Romania.

A colaborat în partea creativă cu diverşi designeri de modă, artişti plastici şi festivalul Untold.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 5 - 13 mai.

„Defense Mechanism” este o lucrare comisionată în cadrul platformei Quote-Unquote şi a fost realizată în colaborare cu Goethe-Institut Bucureşti. 

Quote-Unquote este o platformă interdisciplinară şi colaborativă de cercetare a mecanismelor, utilizărilor şi efectelor discursivităţii publice şi ale limbajului în societatea contemporană, prin practica artistică şi intersecţia acesteia cu domenii conexe. Platforma este concepută şi dezvoltată de asociaţia şi colectivul curatorial Infinite Conversation, fondate în 2019 în Bucureşti de Dan Angelescu - producător cultural, Irina Radu - antropolog vizual şi Cristina Vasilescu - curatoare.

Colectivul cercetează straturile discursivităţii şi ale sferei publice, dezvoltând proiecte curatoriale dedicate practicii artistice interdisciplinare. Infinite Conversation susţine implicarea publicului în procesele artistice, pornind de la premisa că arta generează dialog, iar dialogul creează înţelegere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.