Premierul britanic Rishi Sunak, care urma să se întâlnească marţi cu omologul său grec Kyriákos Mitsotákis, nu are „nicio intenţie” de a facilita returnarea marmurelor Partenonului la Atena, aşa cum Grecia cere de mult timp, a declarat luni purtătorul său de cuvânt.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atena cere de zeci de ani returnarea frizelor Partenonului, argumentând că acestea au fost „furate” când ţara se afla sub ocupaţie otomană. Dar Londra susţine că sculpturile au fost „achiziţionate legal” în 1802 de către diplomatul britanic Lord Elgin, care le-a vândut British Museum.

Marmurele de la Parthenon „aparţin în mod legal” British Museum

Duminică, premierul grec Kyriákos Mitsotákis a declarat că va insista asupra returnării lor atunci când se va întâlni marţi cu Rishi Sunak, în timpul unei vizite de trei zile în Marea Britanie. Dar purtătorul de cuvânt al lui Rishi Sunak a declarat reporterilor că premierul a fost întotdeauna "consecvent" în poziţia sa, considerând că marmurile Parthenonului sunt "un bun important" pentru Marea Britanie, care a "protejat" acest patrimoniu "de generaţii".

„Ele aparţin în mod legal” British Museum. „Susţinem cu tărie această poziţie, iar regulile British Museum interzic scoaterea obiectelor din colecţia muzeului”, a adăugat el. „Nu avem nicio intenţie de a schimba legea”, a insistat el.

Atena încearcă să convingă Londra 

Într-un interviu acordat duminică la BBC, Kyriákos Mitsotákis a considerat că păstrarea unor frize ale Parthenonului în afara Greciei este ca şi cum ar fi „tăiată în două Mona Lisa”. Atena încearcă să convingă Londra să ajungă la un acord, astfel încât marmurile să poată fi returnate Greciei sub forma unui împrumut, a explicat el.

În ianuarie anul trecut, guvernul britanic a negat orice perspectivă de returnare definitivă, după ce presa a indicat că British Museum era aproape de un acord cu Grecia.

Partenonul este un templu construit în secolul al V-lea î.Hr. pentru a omagia zeiţa Atena. Acesta a fost distrus parţial într-un bombardament în 1687 şi a fost ulterior jefuit. Părţi ale templului sunt expuse în numeroase muzee din întreaga lume. La Londra, piese din Partenon sunt expuse din 1817. Anul acesta, trei fragmente care se aflau de secole la Vatican au fost returnate Greciei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.