Grecia cere Marii Britanii de două secole restituirea sculpturilor din Partenon. Prim-ministrul Boris Johnson a estimat că managementul British Museum este responsabil de acest lucru, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis continuă să pună presiune pe omologul său Boris Johnson cu privire la marmurele din Partenon. Duminică, el a trimis o scrisoare foarte ofensivă, publicată de Daily Mail, în care explică că Johnson are „o ocazie unică de a pune capăt unei injustiţii care apasă pe inimile tuturor grecilor”. 

Frizele din Partenon sunt depozitate în galeriile British Museum din 1815, data la care muzeul a cumpărat aceste statui de la Lord Elgin, diplomat englez. 

Grecia estimează de două secole că fostul ambasador în Imperiul Otoman nu avea dreptul de a şi le însuşi şi de a dispune de ele, denunţând furtul de piese patrimoniale excepţionale. De partea sa, Londra a refuzat o restituire. Boris Johnson spunea în martie, într-un interviu pentru ziarul grecesc Ta Nea, că aceste piese „au fost achiziţionate legal de Lord Elgin, conform legilor în vigoare din epocă”.

„Curatorii de la British Museum sunt proprietarii legali de când frizele au intrat în posesia lor”, precizează el. Acest conflict interminabil a fost subiect pe ordinea de zi la întâlnirea de marţi din Downing Street 10. 

Aşa cum asigură prim-ministrul grec pentru Daily Mail, Boris Johnson ar fi promis, în timpul întâlnirii lor, că „nu va împiedica Grecia să stabilească un dialog formal cu British Museum despre viitorul marmurelor”. O manieră prin care transferă destinul marmurelor din Partenon în mâinile muzeului. 

Obiectivul pentru Mitsotakis este de a fi cel care readuce statuile la Muzeul Acropole, situat în centrul capitalei greceşti. Pentru a asigura negocierea cu guvernul britanic, şeful guvernului grec este dispus la compromisuri. El promite în special să cedeze unele dintre cele mai preţioase artefacte pe care contează Grecia la British Museum, pentru expoziţii. 

Într-un comunicat, guvernul britanic a transmis că negocierile au fost paşnice, explicând că cei doi lideri de guverne „au convenit că această problemă nu afectează cu nimic forţa parteneriatului dintre Marea Britanie şi Grecia”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.