Bob Dylan a câştigat premiul Nobel pentru literatură pe 2016. Muzicianul american se alătură astfel unei liste de 33 de poeţi, în rândul cărora se află nume mari ale literaturii universale, precum Rabindranath Tagore, William Butler Yeats, Thomas Stearns Eliot, Boris Leonidovich Pasternak, Pablo Neruda, Seamus Heaney, care au câştigat de-a lungul anilor acest trofeu prestigios, potrivit site-ului nobelprize.org.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prezentăm mai jos lista completă a celor 33 de poeţi care au câştigat premiul Nobel pentru literatură. Numele laureaţilor sunt însoţite de motivaţiile oficiale ale Comitetului Nobel.

1901 - Francezul Sully Prudhomme a câştigat premiul Nobel pentru literatură ”în semn de recunoaştere a valorii compoziţiei sale poetice, care oferă dovezi de idealism elevat, perfecţiune artistică şi o rară combinaţie a calităţilor inimii şi sufletului”.

1903 - Norvegianul Bjørnstjerne Martinius Bjørnson a fost recompensat ”în semn de tribut pentru poezia sa nobilă, magnifică şi versatilă, care s-a distins întotdeauna atât prin prospeţimea surselor sale de inspiraţie, cât şi prin rara puritate a spiritului său”.

1906 - Italianul Giosuè Carducci a fost recompensat ”nu doar în semn de consideraţie pentru învăţăturile sale profunde şi cercetările sale în domeniul criticii, dar, mai presus de orice, ca un tribut adus energiei sale creatoare, prospeţimii stilului şi forţei liricii care caracterizează capodoperele sale poetice”.

1910 - Germanul Paul Johann Ludwig Heyse a câştigat acest trofeu ”ca un tribut pentru simţul lui artistic desăvârşit, impregnat de idealism, pe care l-a demonstrat pe parcursul îndelungatei şi prolificei sale cariere, în calitate de poet liric, dramaturg, romancier şi autor de nuvele de renume mondial”.

1913 - Indianul Rabindranath Tagore a triumfat ”datorită versului său profund sensibil, proaspăt şi frumos, cu un talent desăvârşit, prin intermediul cărora gândurile sale poetice, exprimate prin propriile cuvinte scrise în limba engleză, au devenit o parte a literaturii Occidentale”.

1916 - Suedezul Carl Gustaf Verner von Heidenstam a fost premiat ”în semn de recunoaştere a importanţei sale în calitate de personalitate reprezentativă a unei noi ere din literatura noastră”.

1917 - Danezul Karl Adolph Gjellerup s-a impus ”pentru poezia lui variată şi bogată, care se inspiră din idealuri înălţătoare”.

1919 - Elveţianul Carl Friedrich Georg Spitteler a fost recompensat ”în semn de apreciere specială a volumului său epic, «Primăvara olimpică»”. 

1923 - Irlandezul William Butler Yeats a fost premiat ”pentru poezia lui mereu inspirată, care, într-o formă artistică de înaltă ţinută, oferă o posibilitate de exprimare spiritului unei întregi naţiuni”.

1931 - Suedezul Erik Axel Karlfeldt a câştigat premiul Nobel ”datorită caracterului poetic al operei sale”.

1945 - Gabriela Mistal, din Chile, a fost recompensată ”pentru poezia sa lirică, inspirată de emoţii puternice, graţie cărora numele ei a devenit un simbol pentru aspiraţiile idealiste ale întregii lumi din America Latină”.

1948 - Britanicul Thomas Stearns Eliot a fost premiat ”pentru contribuţia lui extraordinară, pionierească, adusă dezvoltării poeziei din prezent”.

1951 - Suedezul Pär Fabian Lagerkvist a câştigat premiul Nobel ”pentru vigoarea artistică şi independenţa adevărată a minţii sale, cu care s-a străduit în poezia lui să găsească răspunsuri la întrebările eterne cu care se confruntă omenirea”.

1956 - Spaniolul Juan Ramón Jiménez a fost premiat ”pentru poezia lui lirică, care, în limba spaniolă, reprezintă un exemplu de înaltă spiritualitate şi puritate artistică”.

1958 - Rusul Boris Leonidovich Pasternak a fost recompensat ”pentru realizările sale importante, atât în poezia lirică contemporană, cât şi în traducerea operelor ruseşti epice”.

1959 - Italianul Salvatore Quasimodo a primit Nobelul pentru ”poezia sa lirică, care, cu un avânt clasic, exprimă experienţele tragice din timpul vieţii noastre”.

1960 - Francezul Saint-John Perse a fost votat de Academia Suedeză ”pentru zborul plin de avânt şi imaginile evocatoare ale poeziei sale, care, într-o manieră vizionară, reflectă condiţiile din timpurile noastre”.

1963 - Grecul Giorgos Seferis a fost recompensat ”pentru scrisul lui liric eminent, inspirat de un sentiment profund de admiraţie faţă de universul elen al culturii”.

1966 - Nelly Sachs (Germania) a fost premiată ”pentru textele sale lirice şi dramatice extraordinare, care interpretează destinul Israelului cu o fermitate emoţionantă”.

1971 - Chilianul Pablo Neruda a impresionat Comitetul Nobel ”cu un simţ poetic care, cu ajutorul forţelor elementare, aduce la viaţă destinele şi visele unui continent”.

1974 - Suedezul Harry Martinson a fost premiat ”pentru texte care surprind picăturile de rouă şi le reflectează în Cosmos”.

1975 - Italianul Eugenio Montale a impresionat ”cu poezia sa distinctivă, care, cu o sensibilitate artistică minunată, a interpretat valorile umane prin prisma unei priviri lipsite de iluzii asupra vieţii”.

1977 - Spaniolul Vicente Aleixandre a fost recompensat ”pentru texte poetice creative, care iluminează condiţia umană din Cosmos şi din societatea actuală, reprezentând în acelaşi timp o minunată reînnoire a tradiţiei poeziei spaniole dintre cele două războaie”.

1979 - Grecul Odysseas Elytis a câştigat Nobel pentru literatură ”pentru pozia lui care, împotriva tradiţiei greceşti, descrie cu o puternică senzualitate şi o claritate intelectuală lupta omului modern pentru libertate şi creativitate”.

1980 - Polonezul Czeslaw Milosz a fost premiat deoarece este un scriitor ”care, cu voci de o claritate lipsită de compromisuri, expune condiţia omului într-o lume afectată de conflicte severe”.

1984 - Cehul Jaroslav Seifert a fost recompensat pentru ”poezia lui care dăruieşte prospeţime, senzualitate şi inventivitate, furnizând o imagine eliberatoare a spiritului îndărătnic al omului şi versatilitatea acestuia”.

1986 - Nigerianul Wole Soyinka a convins Comitetul Nobel deoarece este ”o persoană care, dintr-o perspectivă culturală amplă şi cu armonii poetice, descrie într-o manieră elegantă drama existenţei”.

1987 - Ruso-americanul Joseph Brodsky a fost premiat ”pentru o operă atotcuprinzătoare, impregnată de claritatea gândurilor şi de intensitate poetică”.

1990 - Mexicanul Octavio Paz a fost recompensat ”pentru textele sale pline de pasiune, cu orizonturi largi, caracterizate de inteligenţă senzuală şi integritate umanistă”.

1992 - Derek Walcott, născut în Sfânta Lucia, a fost premiat ”pentru o operă poetică de mare luminozitate, susţinută de viziune istorică, rezultat al angajamentului său multicultural”.

1995 - Irlandezul Seamus Heaney a fost recompensat ”pentru opere de o mare frumuseţe lirică şi profunzime etică, care slăvesc miracolele din viaţa de zi cu zi, dar şi trecutul”.

1996 - Poloneza Wislawa Szymborska a câştigat premiul Nobel ”pentru un stil poetic care, cu o precizie ironică, permite contextului istoric şi biologic să iasă la lumină prin fragmente de realitate umană”. 

2011 - Suedezul Tomas Tranströmer a fost premiat ”pentru că, prin imaginile sale poetice condensate şi translucide, ne oferă un acces proaspăt la realitate”.

2016 - Bob Dylan a câştigat premiul Nobel pentru literatură pentru ”crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a cântecului american”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.