"Energie", de Adrian Ghenie, o lucrare în ulei şi acrilic pe carton, a fost estimată de casa Artmak între 120.000 şi 180.000 de euro şi va fi scoasă la licitaţie pe 23 martie, la ora 18.30, în sesiunea care va fi organizată în format hibrid.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit Artmark, de la prima expoziţie personală până în prezent, tematica şi stilistica lucrărilor lui Ghenie s-au definit treptat de-a lungul timpului, cuprinzând repere ce ţin de istorie, memorie colectivă şi individuală. Multe din motivele abordate de artist se regăsesc în spaţiile interioare opresiv-ermetice, tărâmuri subterane ale căror arhitectură şi conţinut sunt caracterizate de anacronism.

"Lucrările sale ne permit să observăm adâncimile unor situri evocatoare, în care imagini nebuloase din istoria Europei de Est învăluiesc privitorul cu o forţă nemărginită. Imaginea bombei detonate, asemenea unei subminari a naraţiunii istorice, scoate la iveală sentimente de angoasă şi vulnerabilitate, adânc îngropate în conştientul colectiv". 

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
"Maci şi garoafe" de Ştefan Luchian

Ştefan Luchian este prezent în licitaţie cu "Maci şi garoafe", pictat în jurul anului 1910, cu o estimare stabilită între 50.000 şi 80.000 de euro. Opera a participat la a 11-a expoziţie a societăţii Tinerimea Artistică, fiind una dintre cele nouă opere prezentate de Ştefan Luchian la acea expoziţie. Este ulei pe carton şi provine din colecţiile istorice Filip Manu şi a compozitorului Gheorghe Dumitrescu (1914-1996). 

De asemenea, "Cap de copil (Micuţa unguroaică)", ulei pe carton de Nicolae Tonitza, a fost estimat la aceeaşi valoare. 

"Cap de copil (Micuţa unguroaică)" de Nicolae Tonitza

Desprinsă din marea temă a umanului, tema copilăriei, cercetată de artist cu de-amănuntul, se va regăsi în repertoriului său începând cu anul 1912, când realizează opere ca „Joc de copii”, „Cap de fetiţă”, „Ticuleana” sau „Bébé”. Mai târziu, în anul 1921, momentul mutării lui Tonitza la Vălenii de Munte, tema copilăriei va cunoaşte sensuri mai profunde, prezenţa copiilor pe care îi va avea în preajmă (Catrina, Petru, Irina, Ticuleana, Ţuca, Nineta şi Ionel a lui Mohor) având să îi ofere prilejul unei adevărate incursiuni în lumea celor mici. Momentul Vălenii de Munte va reprezenta totodată şi definirea unei noi game coloristice, care va dobândi în această perioadă profunzimi inedite.

Luchian mai este prezent în Licitaţia de Primăvară cu "Ciobănaş" (30.000-50.000 de euro). În sesiunea din 23 martie vor fi scoase la vânzare şi: "Lectură" (30.000 - 45.000 de euro) de Theodor Pallady; "În grădină" (20.000-35.000 de euro) de Theodor Aman; "Nud în interior" (18.000-25.000 de euro) de Theodor Pallady; "Case la Câmpulung" (15.000-25.000 de euro) de Nicolae Grigorescu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.