Libertate30, un proiect care marchează trei decenii de la căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est, va avea loc în perioada 5 - 10 decembrie, la Bucureşti, şi propune o selecţie de filme documentare şi de ficţiune, întâlniri şi discuţii cu regizori şi istorici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul va avea loc în Spaţiu Docuart din Calea Giuleşti nr. 14.

Timp de şase zile, Libertate30 îşi propune să arate perspective diferite asupra realităţii evenimentelor din 1989 prin film documentar şi de ficţiune, prin dialoguri deschise şi dezbateri ce au rolul de contribui la înţelegerea cât mai multor faţete ale istoriei.

Programul debutează joi, 5 decembrie, de la 19:30, cu proiecţia „După Revoluţie” (r. Laurenţiu Calciu; 2010), la finalul căreia va fi discutat rolul documentarului şi veridicitatea faptelor istorice surprinse, în general, într-un documentar.

Vineri, 6 decembrie, vor fi prezentate două filme semnate de regizorul Cornel Mihalache - mediumetrajul „Oameni cu rotile” (2019), care are protagonişti doi militari ce şi-au petrecut cei 30 de ani după Revoluţie în scaune cu rotile, şi „De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” (1990), perspectivă asupra evenimentelor şi prezintă starea de spirit din zilele imediat următoare Revoluţiei. Acest al doilea film este regizat împreună cu Cătălina Fernoagă şi va fi urmat de o discuţie cu istoricul Cosmin Popa şi Cornel Mihalache.

„Timişoara 1989” (r. Ovidiu Bose Paştină, 1991), care prezintă materiale de arhivă şi interviuri cu supravieţuitori, va fi proiectat sâmbătă, 7 decembrie, de la 18:30, şi va fi urmat de o discuţie cu istoricul Alin Ciupală.

Duminică, 8 decembrie, de la ora 18:30, va fi prezentată reconstituirea cronologică semnată de Andrei Ujică şi Harun Farocki - „Videogramele unei revoluţii” (Germania, 1992). Documentarul începe de la ultimul discurs al lui Nicolae Ceauşescu şi traversează evenimentele până la ocuparea sediului Televiziunii Române (19-25 decembrie 1989). Istoricul de artă Cosmin Năsui va dialoga cu Andrei Ujică la finalul proiecţiei.

Lungmetrajuld e ficţiune „Hârtia va fi albastră” (2006) este titlul zilei de luni, 9 decembrie. Filmul lui Radu Muntean va rula începând cu ora 19:30.

„«Hârtia va fi albastră» nu oferă o perspectivă istorică de tip History Channel, ci îşi propune să restituie emoţia acelor zile din perspectiva actorilor mărunţi ai evenimentelor. E povestea pierderii inocenţei unei generaţii şi a unei revolte populare care a scos la lumină în egală măsură ce avem mai bun şi mai rău în noi. Şi spiritul de solidaritate, dar şi egoismul şi răutatea, acumulate în zeci de ani de frustrare”, a spus regizorul Radu Muntean despre cel de-al doilea lungmetraj al său, care a avut premiera în 2006 la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno.

Evenimentul se va încheia, marţi, 10 decembrie, cu proiecţia filmului „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006), regizat de Cătălin Mitulescu. El conturează povestea unei mici comunităţi de lângă Bucureşti, în preajma Revoluţiei. Eva locuieşte cu părinţii şi cu fratele ei în vârstă de 7 ani, Lalalilu. Lalalilu este convins că Ceauşescu este motivul principal al deciziei Evei de a încerca să plece din ţară. Aşadar, împreună cu prietenii de la şcoală, el concepe un plan pentru a-l omorî pe dictator.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.