Legendarul Jerry Lewis, actorul de comedie care a fost partener cu Dean Martin în anii 1950 şi mai târziu a jucat în "The Nutty Professor" (1963) şi în "The Bellboy" (1960), însumând peste 50 de filme de-a lungul carierei, a murit la Las Vegas, la vârsta de 91 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comform presei americane, actorul a decedat în locuinţa sa, informaţie confirmată de agentul starului. 

În iunie, Jerry Lewis fusese spitalizat în urma unor probleme de sănătate în Las Vegas. Actorul s-a confruntat cu diverse probleme de sănătate în trecut, înclusiv o spitalizare în 2012 pentru probleme cauzate de glicemie, şi în 2011 pentru oboseală cronică, durere de spate cronică. 

Jerry Lewis (născut Joseph Levitch la 16 martie 1926 în Newark, statul New Jersey, Statele Unite) a fost actor evreu-american de film şi TV, regizor, scenarist şi producător. A apărut în filme şi emisiuni de televiziune începând cu anul 1949 până în 2006.

Jerry Lewis a format, în anii 1940, împreună cu Dean Martin un cuplu care a devenit în scurt timp apreciat mai întâi la radio, apoi în televiziune unde cei doi au fost protagoniştii unei emisiuni de comedie în anii 1950, numită ''The Colgate Comedy Hour''. Cuplul a jucat într-o serie de filme produse de celebra companie Paramount. Parteneriatul lor a luat sfârşit în 25 iulie 1956.

După despărţirea de Dean Martin, Jerry Lewis a jucat într-o serie de filme produse de Hal B. Wallis - ”The delicate delinquent” (1957), ”Rock a bye Baby” (1958) şi ”The Geisha Boy” (1958). Numele lui este legat de filme ca "The Bellboy," "Cinderfella" şi "The Family Jewels", apărute în anii 1960.

Lewis a continuat să joace şi să regizeze filme scrise de el împreună cu Bill Richmond, culminând cu producţia ”The Nutty Professor” (1963), care l-a consacrat definitiv ca unul din cei mai mari comici ai tuturor timpurilor.

În 1972, Jerry Lewis a jucat şi regizat prima dramă, ”The day the clown cried”, a cărui acţiune are loc într-un lagăr nazist de concentrare, însă filmul nu a fost niciodată lansat pe ecrane din cauza ''dificultăţilor financiare''.

În 1983, Lewis a jucat în filmul ”The King of Comedy” al lui Martin Scorsese, împreună cu Robert de Niro. Rolul fusese iniţial oferit lui Johnny Carson. El a mai apărut în pelicule precum ”Arizona Dream” (1994) şi ”Funny bones” (1995).

Jerry Lewis a fost recompensat în 2009 cu un Oscar pentru întreaga sa carieră. A fost nominalizat la premiul Nobel pentru pace în 1977 şi a primit două stele pe Walk of Fame, una pentru film, şi alta pentru activitztea în televiziune.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.