Un recital care pune în cheie contemporană balada Meşterului Manole, în interpretarea Vioricăi Vatamanu, regia lui Gavriil Pinte, va avea loc duminică, de la ora 17.00, la Muzeul Naţional de Artă al României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un spectacol sinestezic, care prin intermediului muzicii, poeziei, dar şi printr-o serie de efecte sonore, realizate cu instrumente speciale, comunică emoţia care însoţeşte legenda mănăstirii de la Curtea de Argeş şi sfârşitul tragic al celor care au construit-o.

Spectacolul a fost gândit ca un element complementar expoziţiei „Dincolo de legendă. Neagoe Basarab” care poate fi vizitată la Galeria de Artă Veche Românească. Epoziţia este dedicată artei din epoca lui Neagoe Basarab (1512-1521) şi marchează 500 de ani de la moartea sa, propunând o lectură insolită a operei sale culturale. De fapt, scenografia sălii sugerează un spaţiu inventat de meşterii lui Neagoe Basarab şi replicat în marile ctitorii voievodale din spaţiul românesc. Zona centrală, animată de imagini ale tezaurelor culturale datorate lui Neagoe Basarab, aflate în colecţii din întreaga lume, reprezintă totodată şi scena pe care se derulează această reprezentaţie inedită a legendei Meşterului Manole.

Accesul la eveniment se va face în baza biletului de intrare la Galeria Naţională, cu respectarea normelor legale de protecţie împotriva virusului SARS-COV-2 aflate în vigoare.

Viorica Vatamanu este absolventă a Academiei de Teatru şi Film „I.L. Caragiale” din Bucureşti. În 2008 a obţinut titlul de Doctor în Teatru în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, unde este şi cadru didactic, conferenţiar.


A făcut parte din distribuţia a numeroase spectacole de teatru, în ţară şi străinătate, a lucrat cu cei mai importanţi regizori români: Dan Piţa, Stere Gulea, Mihai Mălaimare, Sanda Manu, Eusebiu Ştefănescu, Cătălina Buzoianu, Alexa Visarion, Gavriil Pinte, Cristian Munteanu etc. A realizat numeroase spectacole – recital, fiind laureată a diferitelor festivaluri de interpretare, dar şi spectacole - concert, alături de  percuţionistul Alexandru Matei.

Gavriil Pinte a absolvit Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş, specializarea Actorie (1985) şi Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, specializarea Regie de teatru (1996). A fost cadru didactic, asistent universitar, la Universitatea de Artă din Târgu Mureş, Catedra de Arta actorului (1988 -1991) şi la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, Catedra de Arta actorului (1991 -1999). După terminarea primei facultăţi, Gavriil Pinte a activat la Teatrul de Nord din Satu Mare. Din 1999 până în prezent, este regizor artistic în cadrul Redacţiei Teatru a Societăţii Române de Radiodifuziune. Are în portofoliu numeroase spectacole pentru  care a semnat regia, care au fost jucate pe cele mai  importante scene teatrale din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.