Lanţul de magazine John Lewis a fost acuzat de un ilustrator şi scriitor britanic că i-a încălcat drepturile de autor prin lansarea reclamei de Crăciun, care ar fi copiată dintr-o carte a acestuia, ”Mr. Underbed”, publicată în 1986, ai cărei protagonişti sunt un copil şi „monstrul” de sub patul lui, informează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ilustratorul Chris Riddell a scris pe reţelele de socializare că lanţul de magazine ”s-a servit” din cartea lui pentru campania dedicată sărbătorilor de iarnă.

Atât cartea, cât şi reclama prezintă un băiat care descoperă un ”monstru uriaş şi simpatic” sub patul său.

John Lewis a respins acuzaţia, insistând că ideea principală a reclamei este ”complet diferită de cea a lui Chris Riddell”.

”Povestea unui monstru mare şi păros aflat sub pat, din cauza căruia copilul se refuză să doarmă, este una universală, care a fost spusă de multe ori, de-a lungul multor ani. Varianta prezentată de noi este o poveste de Crăciun despre prietenie şi distracţie, cu personajele Joe şi Monstrul Moz. Joe primeşte o lumină de veghe, care îl ajută să aibă un somn bun”, a transmis lanţul de magazine.

Povestea lui Riddell prezintă un băiat ale cărui încercări de a îi găsi un alt loc de dormit personajului Mr. Underbed duce la descoperirea faptului că acesta împarte dormitorul cu multe alte creaturi ascunse. 

„Mr. Underbed”. Chris Riddell (Foto: Twitter)
„Mr. Underbed”. Chris Riddell (Foto: Twitter)

”John Lewis a dat dovadă de generozitate să îşi bazeze campania publicitară de Crăciun pe cartea mea ilustrată din 1986… În această perioadă a bugetelor de publicitate aflate în scădere”, a scris Riddell ironic, joi, pe Tumblr.

El a adăugat un videoclip pe Twitter, în care a comparat câteva scene din reclama lanţului de magazine cu ilustraţii din cartea sa.

 

 

Reclama a fost creată de agenţia de publicitate adam&eveDDB, a fost regizată de Michel Gondry şi conţine coverul ”Golden Slumbers” interpretat de Elbow după melodia trupei The Beatles.

Chris Riddell, în vârstă de 55 de ani, este autorul şi ilustratorul romanelor premiate din seria ”Goth Girl”. El a primit mai multe distincţii, printre care se numără şi titlul de Children's Laureate, pe care l-a deţinut în perioada 2015 – 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.