Arhitectul, criticul şi teoreticianul spaniol Rafael Moneo va fi laureat cu Leul de Aur pentru întreaga activitate la ediţia de anul acesta a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea de-a 17-a ediţie a Mostra Internazionale di Architettura va fi deschisă publicului pe 22 mai.

Curatorul Hashim Sarkis a subliniat că „prin lunga sa carieră, Rafael Moneo a menţinut îndemânarea poetică, amintindu-ne de puterile reprezentării arhitecturale de a exprima, contura şi de a rezista”.

„A fost de asemenea angajat cu îndârjire faţă de arhitectură ca act de clădire. Este unul dintre cei mai reformatori arhitecţia ai generaţiei lui”, a adăugat Sarkis.

Moneo, născut în 1937, a luat parte la proiectul de locuinţe Giudecca, în 1983, a câştigat competiţia pentru noul Cinema Palace de la Lido di Venezia, în 1991, şi a fost sursă de inspiraţie pentru mulţi arhitecţi.

De-a lungul carierei, spaniolul a primit numeroase premii, precum Pritzker (1996), Royal Gold Medal din partea Royal Institute of British Architects (2003), Premio Príncipe de Asturias de las Artes (2013) şi Praemium Imperiale (2017). În 1997, a fost ales membru al Academiei spaniole de Arte Frumoase.

O expoziţie restrânsă care îi este dedicată va fi organizată în cadrul Bienalei.

Distincţia îi va fi înmânată lui Rafael Moneo pe 22 mai, când va fi acordat arhitectei Lina Bo Bardi trofeul Leul de Aur special in memoriam.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.