Un schimb de replici pe Facebook nu poate să înlocuiască o carte, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, miercuri, la conferinţa „Carte, educaţie, viitor”, care se desfăşoară sub egida programului prezidenţial „România Educată”, de la Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2018. Şeful statului a vorbit despre rolul cărţii în dezvoltarea cunoaşterii şi "fake news".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pledând în favoarea cărţii, el a spus în cadrul conferinţei: „Ce am citit a contribuit la formarea mea”, subliniind că libertatea de exprimare pentru generaţia sa a fost interzisă iar pentru generaţiile viitoare îndemnul său este că „cititul merită orice efort”.

„Un schimb de replici pe Facebook nu poate să înlocuiască o carte, cum nicio postare pe orice reţea de socializare nu poate să înlocuiască o carte de gramatică sau un dicţionar. Observăm că limbajul este viu, dar nu orice abreviere sau schimbare de sens este benefică şi avem nevoie de trimiterea spre carte”, a mărturisit preşedintele. „Citiţi orice, dar citiţi!”, a fost îndemnul său. 

Preşedintele României a vorbit despre “fake news”. “Au existat dintotdeauna, ele au fost folosite pentru manipulare, pentru promovare, însă ceea ce trebuie să ştim este evaluarea acestor informaţii”.

Din punctul de vedere al preşedintelui României există două categorii principale generatoare de ştiri nu neapărat corecte: “agenţiile de publicitate şi politicienii”. “Agenţiile creează informaţii de multe ori cu aparenţă ştiinţifică care sunt create cu un singur scop: să vândă un produs, iar politicienii încearcă să se vândă pe ei înşişi”.

“Nu putem să repetăm la infinit o ştire pentru a o face mai adevărată. Există ştiri, există ştiri fabricate, există informaţii, există informaţii false şi fiecare dintre noi trebuie să aibă instrumentarul intelectual pentru a evalua aceste lucruri. Simplul fapt de a spune adevărul în ziua de astăzi, când suntem asaltaţi de ştiri, nu este suficient. Cineva a spus: “Adevărul spus public este doar o opinie suplimentară”, a adăugat Iohannis. 

În ceea ce priveşte cunoaşterea limbii române, preşedintele Klaus Iohannis a făcut aluzie la mai mulţi politicieni: "După cum vedem, cei care folosesc cu cea mai mare dificultate chiar limba maternă, limba română, se găsesc de multe ori chiar în spaţiul politic şi este foarte regretabil".

Ce poate face preşedintele pentru un sistem educaţional performant? "Preşedintele nu are atribuţii în domeniul cărţilor, nici măcar atribuţii foarte concrete, practice în domeniul politicilor publice care se cer pentru un sistem educaţional performant. Dar eu cred că pot să fac totuşi câteva lucruri şi mă străduiesc. Primul este să contruiesc acel proiect “România educate” care merge tot mai departe şi are un număr tot mai mare de participanţi, iar celălalt lucru pe care pot să îl fac este să dau un exemplu, ceea ce fac prin prezenţa mea la acest târg de carte şi expunând că şi eu citesc", a afirmat Iohannis.

El a dezvăluit şi care a fost ultima carte citită: "Sapiens: Scurtă istorie a omenirii", de Yuval Noah Harari, carte apărută al editura Polirom. 

Şeful statului a vizitat miercuri şi standul ţării invitate la Bookfest împreună cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm care a prezentat cărţile ca pe „corăbii de cunoaştere, încântare, sţiinţă, înţelepciune, comedie, tragedie (…) Cărţile sunt centrul civilizaţiei vestice, au fost motorul Renaşterii, au contribuit la Iluminism, care au stat la baza progresului în epoca modernă. Cărţile au permis propagarea credinţei, dar au şi exprimat ideologii dăunătoare. Sunt centrul educaţiei şi dezvoltării marilor noştri lideri, fie că din politică, ştiinţă sau artă”.

Klemm a amintit de două personalităţi care au devorat cărţile: “Poate cel mai mare preşedinte al Americii, Abraham Lincoln, era un cititor înrăit", şi de Mihai Sebastian, la 100 de ani distanţă, care, “deşi a trăit vremuri tulburi, a devorat cărţile”. Ambasadorul SUA a mai precizat că i-a citit “Jurnalul” lui Mihail Sebastian şi a fost impresionat de lista sa de lecturi.

George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale a vorbit la Bookfest despre „cartea ca prieten”. „Trebuie să încerci de mai multe ori până o găseşti, dar când vă întâlniţi rămâneţi împreună pe viaţă, va fi mereu aproape de tine, nu te va dezamăgi şi îţi va da putere şi încredere în clipele de îndoială”.

Bookfest s-a deschis în prezenţa mai multor ambasadori la Bucureşti: Tamar Samash, ambasadorul Israelului, Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei. Fostul principe Nicolae a fost prezent la deschidere. 

Tototdată, Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), a anunţat că Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord va fi invitatul de onoare la Bookfest în 2019. 

Bookfest se desfăşoară la Romexpo, în Pavilionul B2, până pe 3 iunie. Intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât şi la toate evenimentele şi proiectele interactive programate pe durata acestuia. Programul de vizitare va fi: miercuri - 10.00-20.00; joi - 10.00-20.00; vineri - 10.00-21.00; sâmbătă - 10.00-21.00; duminică - 10.00-20.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.