Adelin Petrişor a reacţionat, vineri, la mesajul prin care Doina Gradea, preşedinte-director general al Televiziunii Române, s-a scuzat după ce a jignit un reporter al televiziunii publice, despre care a spus că are „cap de porc”. Jurnalistul a spus că modul în care s-a scuzat aceasta a fost „cel mai lamentabil cu putinţă”, precizând şi că, după 24 de ore, mesajul „haterilor” de la Ştirile TVR a fost semnat de peste 90 de angajaţi dintre cei aproape 200 ai departamentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„După ce a jignit o colegă de-ale mele, Doina Gradea şi-a cerut scuze în cel mai lamentabil mod cu putinţă: «În măsura în care a fost lezată demnitatea vreunui coleg doresc să îl asigur că nu am avut nicio clipă intenţia de a-l jigni în vreun fel, drept pentru care înţeleg să îmi cer scuze public pentru situaţia creată»”, a scris Adelin Petrişor pe pagina sa de Facebook.

„Doina, stai liniştită, nu ai lezat demnitatea nimănui. Oamenilor le place să fie numiţi «cap de porc». Se simt chiar prost când nu le spune nimeni aşa. Nu trebuie să-ţi ceri scuze. Noi ar trebui să mulţumim Divinităţii şi Parlamentului ca ni te-au dat. Pe bune? Astea-s scuze?”, a continuat el.

Într-un alt mesaj publicat pe Facebook, Adelin Petrişor a precizat că după 24 de ore, mesajul „haterilor” de la Ştirile TVR a fost semnat de peste 90 de angajaţi dintre cei aproape 200 ai departamentului.

„După 24 de ore, mesajul «haterilor» de la Ştirile TVR a fost semnat de peste 90 de angajaţi din cei aproape 200 ai departamentului. Pe listă sunt reporteri, editori, producători, cameramani, editori de imagine şi prezentatori. Nu a semnat niciun şef, însă studentele angajate cu jumătate de normă sunt pe listă. Avem deci ceva şanse în viitor. Au fost câţiva colegi de la alte departamente şi de la TVR Cluj care şi-au arătat susţinerea”, a mai scris Adelin Petrişor, adăugând hashtag-ul „Şi eu sunt cap de porc”. 

O primă parte a unei anchete realizate de jurnalistul Dragoş Pătraru în ultimele şapte luni, de când spune că a aflat „planul pe care noua conducere îl are cu TVR”, a fost publicată joi, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, pe platforma YouTube, unde mai multe înregistrări din discuţii cu Doina Gradea, preşedinte-director general al SRTv, şi Eduard Dârvariu, director TVR 1 şi producător executiv, relevă, spune el, acţiuni de intimidare, ameninţări şi cenzură.

Acordul semnat cu SRTv îi impune lui Pătraru să nu vorbească „de rău” instituţia, cu excepţia situaţiei în care este vorba despre interesul public.

În înregistrarea video publicată joi, Dragoş Pătraru reclamă, în calitate de avertizor public: acţiuni de intimidare, ameninţări, cenzură, încălcarea valorilor şi normelor etice ale TVR, decizii editorile împotriva interesului public şi decizii financiare împotriva bugetului.

El anunţă: „Tragem un serios semnal de alarmă cu privire la ce se întâmplă la televiziunea publică. Deşi e greu de spus în ce măsură, într-o societate cu totul strâmbă, un comportament aberant mai poate fi perceput ca atare”.

După ce Doina Gradea îl mustrează pe Pătraru că ar fi vorbit urât la adresa unui coleg, ea a spus despre o reporteriţă: „Este o tipă cu cap de porc. Nu poţi să o scoţi pe post. Dar, OK femeia”.

În plus, preşedinta SRTv susţine că unii dintre jurnaliştii instituţiei merită „pumni în gură” şi, mai mult, să le fi fost adus un şef din afară „ca să vă taie”.

Ulterior, jurnaliştii TVR au semnat o scrisoare deschisă adresată conducerii televiziunii, prin care se declară indignaţi de limbajul folosit de preşedintele-director general la adresa unui reporter, solicitându-i acesteia să îi ceară scuze. Ei spun că sunt îngrijoraţi de modul dispreţuitor în care conducerea tratează televiziunea publică şi pe cei care pun în practică principiile ei, adăugând că nu sunt „hateri de profesie”, aşa cum i-a numit Doina Gradea, ci doar încearcă să îşi facă meseria şi să îşi respecte publicul.

PNL a cerut ca preşedinta SRTv să demisioneze până marţi, iar în caz contrar, ea va fi convocată la audieri în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, vineri, ce părere are despre scandalul din TVR, el spunând că nu vrea să ia partea nimănui, dar că în principiu jurnaliştii trebuie lăsaţi să-şi facă treaba, iar în privinţa televiziunii publice, să nu se bage politicul, ci să lase specialiştii să rezolve problemele, să facă emisiuni bune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.