Jurnalişti ungari spun că o nouă lege care ar viza combaterea coronavirusului va îngreuna informarea despre pandemie şi mai mult şi că în acest fel ar putea fi trimişi în instanţă şi ar putea face închisoare pentru ceea ce au relatat, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsurile, în vigoare de luni, au fost aspru criticate şi se consideră că prin lege toată puterea îi va reveni premierului naţionalist Viktor Orban.

Un alt articol al proiectului de lege prevede pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru cei care răspândesc dezinformare în timpul pandemiei.

Jurnaliştii din ţară spun că noua lege este deja folosită pentru a le refuza accesul la informaţii şi ca mijloc de a-i ameninţa. 

O ziaristă din Budapesta, care a vorbit sub anonimat din cauza situaţiei din ţară, a afirmat că a sunat la spital în weekend pentru a cere detalii, în urma unei informaţii pe care o primise, despre doctori care ar fi contractat coronavirusul acolo. 

"Câteva minute mai târziu, responsabilul şef de comunicare al spitalului m-a sunat înapoi şi m-a întrebat dacă cred că este o idee bună să întreb despre acest lucru, cu o zi înainte ca proiectul de lege să fie aprobat", a povestit ea. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.