Maria Berbescu, fostă contabilă, şi-a descoperit în primii ani de pensie talentul pentru cusut costume populare, dar şi pentru celebra „peană de june” ce împodobeşte clopurile tinerilor care au împlinit vârsta de 16 ani. „Se poartă între Crăciun şi Anul Nou, la biserică, la colind şi la joc. Dar şi vara, la Festivalul Bujorului”, spune ea în timp ce înşiruie mărgele multicolore pe o bucată de sârmă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Povestea oricărei podoabe începe cu o ramă metalică şi câteva bucăţi de sârmă prinse cruciş. Urmează o bucată de carton, două de burete, toate învelite în „barşon”, o catifea groasă, întotdeauna de culoare roşie, explică, într-o postare pe Facebook, Consiliul Judeţean Sibiu. 

Sute de mărgele albe, colorate şi chiar fosforescente stau aşezate în cutii transparente. Aşteaptă să devină podoabe la pălăriile mândrilor feciori din Gura Râului, dar şi să apuce calea marilor concerte pe care dansatorii de la „Junii Sibiului” le susţin în lumea largă. Al doilea rând al şiragului de mărgele reprezintă tricolorul românesc.

„Pentru „Junii Sibiului” fac o peană mai specială, adică mai uşoară. Pentru ei caut şi pene de păun din cele mai frumoase, cam 20 pentru fiecare podoabă”.

Maria Berbescu se pregăteşte pentru aniversarea a 70 de ani, iar toţi cei care o cunosc ştiu că este o luptătoare. Pe când avea un an şi două luni, a suferit un accident în urma căruia a rămas fără vedere la ochiul stâng. „Medicii au salvat ochiul, nu şi văzul. Dar nu m-a împiedicat să fiu un om normal”, spune femeia cu infinită mândrie. Ea consideră că cel mai de preţ cadou pe care viaţa i l-a făcut sunt cei doi copii care i-au dăruit doi nepoţi. „De fapt, chiar primul nepot m-a determinat să mă apuc de cusut. I-am cusut un costum popular pe când avea doi ani”, îşi aminteşte doamna Maria.

Timpul are o cadenţă diferită, iar trecerea lui este dată doar de lucrul frumos ce ia naştere din neobositele mâini ce lucrează cât este ziua de lungă: o peană de june înseamnă că s-au scurs 10 - 12 zile, o pereche de tărsâni cu bumbureze (podoabe purtate de juni în jurul gleznelor) - o lună, iar o ie cusută - 5 luni.

„Dorinţa mea este să nu mă uite lumea. În niciun caz nu este vorba despre bani, că rămân mai cu nimic după ce plătesc materialele”.

Un costum complet din Mărginime, cu peană de june şi tărsâni, a ajuns şi în Thailanda: „Pe lângă faptul că fiecare peană a dansatorilor a fost făcută de doamna Maria, am avut bucuria să-l îmbrăcăm şi pe reprezentantul României la „Mister Global”, pe Bogdan Brînzoi, sibian de origine, care a participat la concursul mondial de frumuseţe masculină organizat, în 2022, la Bangkok”, spune Silvia Macrea, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale “Cindrelul - Junii” Sibiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.