Scriitorul american James Ellroy, autorul romanului ”L.A. Confidential”, ecranizat în 1997, cu actorii Kim Basinger, Russell Crowe şi Kevin Spacey în rolurile principale, a decis să doneze familiilor victimelor atentatelor teroriste comise la Paris pe 13 noiembrie toţi banii obţinuţi în 2015 din drepturile de autor pe piaţa literară franceză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit presei franceze, James Ellroy vrea să îşi exprime astfel recunoştinţa faţă de una dintre primele ţări în care romanele sale au avut un mare succes. Cel mai recent roman al său, ”Perfidia”, s-a vândut în 62.000 de exemplare în Franţa, potrivt institului de cercetare GfK.

James Ellroy s-a născut  în 1948 in Los Angeles. În 1958, mama lui a fost ucisă, iar încercările lui Ellroy de a-l găsi pe autorul crimei vor fi povestite ulterior în cartea ”My Dark Places”. Adolescent rebel şi cititor fanatic de romane poliţiste, James Ellroy a fost exmatriculat din liceu pentru comportament turbulent, potrivit prezentării pe care i-o face Editura Polirom, cea care îi traduce volumele în limba română.

Ellroy a debutat în 1981, cu romanul ”Brown’s Requiem”, urmat, la un an distanţă, de ”Clandestine”  şi de ”Blood on the Moon” (1983). A ajuns rapid un scriitor citit şi apreciat de criticii genului.

Seria ”Cvartetul L.A. ului“ (”L.A. Quartet”), din care fac parte romanele ”The Black Dahlia” (1987), ”The Big Nowhere” (1988 ; Polirom, 2007), ”L.A. Confidential” (1990 ; Polirom, 2007) şi ”White Jazz” (1992), s-a bucurat de un succes răsunător pe plan mondial.

Multe dintre romanele sale au fost adaptate pentru marele ecran: ”Blood on the Moon” (filmul ”Cop”, lansat în 1988), ”Brown’s Requiem” (ecranizat în 1998) şi ”The Black Dahlia” (2006).

Romanul ”L.A. Confidential” a fost ecranizat în 1997, cu o distribuţie de excepţie: Kim Basinger, Russell Crowe şi Kevin Spacey.  Filmul a primit două premii ale Academiei Americane de Film, un premiu BAFTA şi un Glob de Aur.

Atentatele din 13 noiembrie 2015, de la Paris, s-au soldat cu 130 de morţi, printre care doi români. Terorişti înarmaţi au deschis focul asupra unor restaurante şi terase pariziene, în sala de concerte Bataclan şi s-au detonat în apropiere de două intrări ale Stade de France.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.