Statuia "Doriforo di Politicleto" de la Institutul de Artă din Minneapolis, una dintre cele mai frumoase copii romane după un original grecesc din bronz, ar putea reveni în Italia. Ea se află în vizorul Parchetului din Torre Annunziata, în regiunea Napoli, după ce în februarie a fost emis un decret de confiscare a anticei statui romane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Justiţia italiană, care a solicitat ajutorul autorităţilor americane, a estimat că opera ar fi în realitatea rezultatul unui jaf şi al unei scoateri ilegale din ţară, scrie Le Figaro. 

Cumpărată în 1985 pentru 2,5 milioane de dolari, atletul nud cu chip de marmură expus de aproape patruzeci de ani la muzeul din Minneapolis nu ar fi fost excavat din ţinutul Campaniei în anii 1930, aşa cum sugerează certificatele statuii, ci în 1975-1976, a anunţat parchetul italian. Potrivit anchetei conduse de brigada de carabinieri, desemnaţi cu protejarea patrimoniului cultural, sculptura ar proveni, mai precis, din vechea cetate balneară romană Castellammare di Stabia - un sit marcat de jafuri în anii 1960-1970. 

Examinarea fotografiilor vechi cu statuia a permis anchetatorilor italieni să excludă o origine subacvatică a Doriforo. Conform documentelor asociate sculpturii, această provenienţă a fost considerată probabilă de curatorii americani. Cu toate acestea, aşa cum a indicat cotidianul italian La Repubblica, urmele de pământ şi plante imortalizate pe film infirmă ipoteza unei provenienţe subacvatice.

Figura centrală în ascunderea statuii Doriforo jefuite, colecţionarul şi fostul negustor de artă Elie Borowski (1913-2003), ar fi jucat un rol important în traficul de bunuri culturale din Campania, relatează presa italiană. Din galeria sa din Basel (Elveţia), expertul ar fi coordonat jefuirea a cinci fresce din vila lui Popidius Florus, din Boscoreale, păstrată acum la Muzeul J. Paul Getty din Los Angeles, al cărui ansamblu fusese vândut în 1973.

„Nu am fost contactaţi de autorităţile italiene în legătură cu decizia instanţei”, a declarat, pe 30 martie, pentru The Art Newspaper, un purtător de cuvânt al Institutului de Artă din Minneapolis, care a declarat că managementul muzeului a descoperit cererea de restituire în ultimele săptămâni, prin intermediul presei. Cu toate acestea, instituţia americană nu s-a opus cererii napolitane în principiu. „Vom analiza problema şi vom răspunde în consecinţă”, a spus muzeul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.