Volumul "Pogromul de la Iaşi" de Radu Ioanid, ediţie îngrijită de Elisabeth Ungureanu, prefaţă de Alexandru Florian, a apărut la editura Polirom, proiectul editorial fiind dedicat memoriei victimelor Pogromului de la Iaşi, la 80 de ani de la tragicele asasinate în masă. Coeditare cu Editura Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Această carte aduce la lumină adevărul ascuns despre ce s-a întâmplat la Iaşi în câteva zile din iunie 1941. Deşi numai 5,6% din populaţia ţării mai era evreiască după ciuntirea în anul anterior a României Mari, la Iaşi această minoritate era jumătate din populaţia oraşului. Când a izbucnit războiul, contra lor s-a dezlănţuit Holocaustul: 14.850 i-au căzut imediat victime, înainte de deportarea masivă spre Transnistria. Într-o societate în care antisemitismul îmbibase viaţa curentă şi era înteţit zilnic de presă, decizia militară de a deporta peste noapte această masă de evrei de lângă frontieră, considerată ca risc de sabotaj în războiul din Răsărit care sta să înceapă, a creat panică şi a provocat violenţă. De la evacuare s-a ajuns la eliminare. La climatul de samavolnicie au contribuit îndeosebi legionarii şi cuziştii, liberi să devasteze, să jefuiască şi să ucidă. Această carte documentează nu doar crimele săvârşite de conducători, ci şi pasivitatea înfricoşată a jumătate dintre ieşeni. Reunirea într-un volum a dovezilor, deplorabile şi dezonorante, e un act esenţial pentru întreaga memorie colectivă din România, care trebuie să păstreze vie remuşcarea", spune academician Andrei Pippidi. 

"Despre Pogromul de la Iaşi sunt numeroase studii academice care includ: analize ale procesului decizional, descrieri ale actelor de violenţă, memorii ale victimelor. Albumele cu fotografii ilustrează ororile din punct de vedere vizual. Ce lipseşte, de fapt, este o reprezentare care să reunească toate aceste aspecte. Prezentul volum oferă o perspectivă de ansamblu asupra rezultatelor cercetării întreprinse de Radu Ioanid. Pentru o lungă perioadă, la Muzeul Memorial al Holocaustului de la Washington, el a condus studiile privind persecutarea evreilor în România, adresându-se unei audienţe largi. Şi rareori evidenţierea puterii distructive a ideologiei conspiraţioniste antisemite a fost mai importantă ca astăzi, cînd violenţele antisemite reapar în Europa şi în România", spune dr. Armin Heinen, Historisches Institut der RWTH Aachen, Germania. 

"Volumul are meritul că, în dimensiunile editoriale asumate, propune o naraţiune cât mai completă prin informaţie şi sursele de informare utilizate. Astfel, istoria acelor zile este dezvăluită din mai multe unghiuri care sunt complementare. Iar dacă cititorul, obosit de prea multă informaţie şi ancorat încă în mitologia falsificatoare de istorie, îl va privi cu mefienţă pe istoric, poate trece la fasciculele de imagini. Iar o fotografie face cât o mie de cuvinte şi vorbeşte în acelaşi timp raţiunii şi emoţionalului", este de părere Alexandru Florian. 

Istoricul Radu Ioanid precizează: "Pogromul de la Iaşi este probabil cel mai cunoscut eveniment din toată istoria asasinatelor antievreieşti din România. A fost o izbucnire antisemită violentă, de mari proporţii, dar nu izolată şi nici întâmplătoare, înscriindu se într-o serie lungă de omoruri în masă făptuite de unii români. Numărul victimelor Pogromului de la Iaşi nu a putut fi stabilit cu exactitate. În funcţie de diverse surse, acesta oscilează între 3.200 şi 12.000 de persoane". 

Radu Ioanid este istoric de origine română, stabilit din 1987 în SUA. La editura Polirom a mai publicat: "Lotul Antonescu în ancheta SMERŞ, Moscova, 1944-1946" (ed., 2006), "Dosarul Brucan" (coord., 2008, 2013), "Tragedia romilor deportaţi în Transnistria, 1942-1945" (în colab., 2009), "Securitatea şi vînzarea evreilor" (ed., 2015), "Mihai Botez" (ed., 2018) şi "Holocaustul în România" (ed. a III-a, 2019).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.