Istoricul francez Catherine Horel lansează la Bucureşti volumul "Amiralul Horthy, regentul Ungariei", o amplă frescă a Ungariei dintre cele două mari războaie, o istorie ale cărei ecouri în prezent sunt încă vii. Evenimentul va avea loc vineri, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu această ocazie va avea loc şi colocviul "Construire l’alliance. Les modalités de mise en œuvre de l’engagement de la France dans l’Europe médiane de l’entre-deux-guerres (1917-1939)", organizat la Bucureşti de Centrul Regional Francofon de Studii Avansate şi Ştiinţe Sociale (CEREFREA) şi Institutul Francez.

La evenimentul de la Librăria Humanitas de la Cişmigiu vor participa, alături de Catherine Horel, istoricii Florin Ţurcanu şi Alina Pavelescu.

Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări prin Eventbook.

Lăsând în urmă clişeele istoriografiilor naţionale şi polemica naţionalistă, Catherine Horel este primul istoric care alcătuieşte biografia regentului Ungariei pe baza unei documentări vaste, reuşind să impună o viziune nouă, critică şi obiectivă. Dincolo de figura controversată a lui Horthy, cartea de faţă este în egală măsură o amplă frescă a Ungariei dintre cele două mari războaie - o istorie ale cărei ecouri în prezent sunt încă vii.

Figura lui Miklós Horthy este sinonimă cu istoria Ungariei interbelice. De el se leagă renaşterea ţării după destrămarea Imperiului şi încercările de a recupera teritoriile pierdute la Trianon. În memoria istorică a românilor - şi nu numai a lor -, Horthy este tipul dictatorului fascist, în rând cu Adolf Hitler şi Benito Mussolini, iar numele său echivalează cu ocupaţia, deportările şi abuzurile contra populaţiei civile din Transilvania de Nord în anii 1940-1944. În procesele de la Nürnberg nu va sta însă pe banca acuzaţilor, ci în boxa martorilor, iar sfârşitul vieţii şi-l va trăi în linişte la Estoril, la fel ca alţi mari exilaţi ai epocii (între care şi Carol II, fostul rege al României). În ultimii ani, e aşezat pe piedestal de regimul Viktor Orbán, în galeria eroilor naţiunii maghiare.

Catherine Horel este director de cercetări la Centrul Naţional Francez de Cercetări Ştiinţifice (CNRS); specialistă în domeniul Europei Centrale, predă la Paris I Panthéon-Sorbonne. A obţinut doctoratul în istorie cu o Les Juifs de Hongrie, 1825-1849, problèmes d’assimilation et d’émancipation. A publicat volume precum: La restitution des biens juifs et le renouveau juif en Europe centrale (2002) sau Cette Europe qu’on dit centrale: des Habsbourg à l’intégration européenne, 1815-2004 şi Histoire de Budapest (2009; Premiul Guizot al Academiei Franceze). Volumul Amiralul Horthy, regentul Ungariei (L'Amiral Horthy, régent de Hongrie, 2014; Humanitas, 2019), a fost tradus şi în limba maghiară în anul 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.