Istoricii Alin Ciupală, Victor Spinei şi Dinu C. Giurescu au vorbit, pentru Agenţia de presă News.ro, cu ocazia celei de-a 95-a aniversări a regelui Mihai I, despre însemnătatea figurii monarhului şi despre rolul lui în societatea românească.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regele Mihai I, ultimul monarh din ţările Europei de Est, împlineşte marţi, 25 octombrie, vârsta de 95 de ani. Îşi va petrece aniversarea la reşedinţa sa din Elveţia, alături de principesele Elena şi Sofia, iar în ţară vor avea loc mai multe evenimente dedicate momentului.

Alin Ciupală - Lovitura de stat din 23 august 1944 i se datorează

Când vorbim despre regele Mihai trebuie să ne gândim la două chestiuni. În primul rând, rolul pe care Majestatea Sa l-a avut în înlăturarea regimului Antonescu. Lovitura de stat din 23 august 1944 i se datorează. I se datorează înlăturarea lui Antonescu de la putere şi scoaterea României din războiul împotriva Aliaţilor. Regimul comunist nu a vorbit deloc despre asta, a părut câştigător partidul, care era aproape inexistent la acel moment.
După 1990, rolul de simbol pe care l-a avut şi îl are regele Mihai este foarte puternic. România încerca să îşi găsească un drum, iar regele a fost un mare ajutor.


La aniversare, îi doresc multă sănătate.

Victor Spinei - Revenirea lui în ţară a fost un act firesc, reparatoriu

Majestatea Sa a avut un rol foarte important în istoria celui de-Al Doilea Război Mondial, în semnarea actului de la 23 august, prin ieşirea României - ameninţată de un front devastator - din război.
Actul este controversat. Unii istorici sunt de părere că nu a fost gestionat în modul ce mai fericit, însă nu toate izvoarele sunt disponibile istoricilor.
Revenirea lui în ţară a fost un act firesc, reparatoriu, după ce a fost forţat să abdice. Prezenţa sa prin ce a realizat în străinătate şi în ţară a fost benefică. România are un statut de republică şi o reiterare a monarhiei nu e posibilă decât prin referendum.
Majestatea Sa are o vârstă înaintată, nu mai este capabil să influenţeze direct mersul societăţii româneşti şi nici nu i se poate pretinde. Este bine că bunul Dumnezeu l-a ţinut până la vârsta asta.
Rolul monarhiei în România poate fi dovedit în confruntarea cu electoratul. Nu este posibil, momentan, să se producă o schimbare.

Dinu C. Giurescu - E un model de cumpătare şi de demnitate

Regele Mihai I a avut un rol covârşitor. A fost şi este un simbol al continuităţii, al României în stare normală - adică o ţară normală, care nu se destramă pe toate părţile -, şi un factor de echilibru. Spre deosebire de atâţia alţi oameni din ţara asta, are legitimitate politică şi dinastică, ca atare îşi poate permite să arbitreze, dacă ar fi nevoie, în diferite împrejurări. El simbolizează pentru noi, pentru generaţia în vârstă sau foarte în vârstă, momentul când România a fost o ţară normală şi în care s-a afirmat pe scena europeană sub dinastia Hohenzollern. Noi tânjim după normalitate, pentru că facţiunile politice se ceartă între ele, fiecare caută să-şi atragă simpatiile votanţilor şi ar fi de ajuns să citim cuvântul pe care Majestatea Sa l-a rostit în Camera Deputaţilor şi a Senatului, la noi, pentru a ne da seama cum vede cârmuirea acestei ţări. E un model de cumpătare şi de demnitate. Din păcate, aşa ceva e un articol rar în ţara noastră. Apropiindu-se ziua de naştere, nu pot decât să îi urez să mai stea printre noi, pentru că e mare nevoie în această lume a noastră în care totul se destramă şi de desface.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.