Irina Radu, preşedinte-director general (PDG) al Televiziunii Române, a declarat pentru Agenţia de presă News.ro, după ce Curtea Constituţională a decis că Legea PSD prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-TV, este constituţională, că instituţia pe care o conduce este pregătită pentru reorganizare şi că, în funcţie de ce posturi ale TVR vor fi dorite, va putea estima costurile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Irina Radu a precizat că aşteaptă decizia preşedintelui Iohannis şi a precizat că este optimistă.

”De la început, poziţia noastră a fost foarte echilibrată, privind fiecare posibilitate de finanţare. Eu trebuia şi trebuie să fiu pregătită să adaptez strategia financiară a TVR. Oamenii nu se gândesc, când se uită la televizor, de unde vin banii. Trebuie să avem grijă de programele difuzate”, a declarat Irina Radu pentru News.ro.

Preşedintele instituţiei a explicat că vor urma modificări ale Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune şi, în  funcţie de acestea, costurile vor putea fi estimate.

”Eu sunt optimistă. Suntem pregătiţi. Dacă se rezolvă cu finanţarea, dacă vom avea un venit constant, vom redeveni ce am fost”, a afirmat Irina Radu. ”Cifrele nu au fost discutate decât într-un cerc foarte restrâns şi nu pot încă să le fac publice. Depinde de ce variante prevede legea. Până acum, prin lege, eram obligaţi să avem TVR 1, TVR 2, Internaţional şi posturile teritoriale. În funcţie de ce posturi se vor dori - sigur, sper că vom avea şi noi un cuvânt de spus - putem spune ce costuri vor fi”, a adăugat ea.

”Încerc să fiu riguroasă. Suntem pregătiţi de reorganizare. Era necesar, voiam să facem asta de mult, indiferent de lege. Trebuie făcute o mulţime de modificări”, a mai spus ea.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a anunţat vineri că sesizarea făcută în noiembrie de preşedintele Klaus Iohannis a fost respinsă. 

”Ne-am pronunţat în sensul respingerii sesizării ca fiind neîntemeiată, motivând că toate criticile care s-au formulat nu îşi găsesc un temei constituţional care să ne justifice admiterea sesizării”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

Klaus Iohannis susţine în motivarea sesizării că prin lege sunt încălcate normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.

Preşedintele acuza încălcarea atât a normelor constituţionale, a Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, cât şi a Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Iohannis spunea că se aplică şi în acest caz prevederile prin care sunt interziste modificări majore în fiscalitate cu 6 luni înainte de alegeri, pentru că măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat, şi nu doar a bugetului viitor.

Klaus Iohannis mai arăta în sesizarea de neconstituţionalitate că Parlamentul trebuia să identifice în mod concret şi sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii şi să găsească soluţii concrete, având în vedere faptul că eliminarea simultană a acestor taxe implică o reducere importantă a veniturilor bugetare, în condiţiile în care serviciile  publice pentru care acestea se achitau trebuie prestate în continuare.

Iohannis sublinia că legea este lipsită de predictibilitate şi coerenţă, deoarece nu cuprinde soluţii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.