Irina Radu, preşedinte-director general (PDG) al TVR, a declarat luni, în urma audierii de la Parlament, referitor la decizia de amânare a difuzării interviului cu prim-ministrul Dacian Cioloş, din cadrul emisiunii ”Viaţa Satului”, că nu a fost vorba despre un act de cenzură, întrucât difuzarea înregistrării nu a fost interzisă, ci amânată, dar şi că dicuţia cu membri ai Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor a fost una constructivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cenzură nu asta înseamnă. Cenzură înseamnă să interzici să apară ceva, nu să planifici la o altă dată difuzarea sau să dai dintr-un interviu 10 minute şi 30 tăiate, aia era cenzură. Aşa, s-a vorbit despre o altă planificare şi nu înţelegem de ce trebuie să întrebe lumea când dăm, de ce dă, de ce nu dăm. Asta mie, ca om şi ca jurnalist, îmi creează suspiciuni”, a spus Irina Radu.

Ea a precizat că vor fi luate în considerare o serie de declaraţii care urmează să fie făcute la Comisia de Etică.

”Probabil mâine se mobilizează, sunt şi nişte zile libere, nu ştiu dacă o să îi convocăm şi în zilele libere. Oricum, ei se pot aduna, pot să ne cheme şi în zilele libere. Eu cel puţin, mă voi prezenta, dacă ne cheamă”, a spus PDG al TVR.

Referitor la discuţia cu Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, şi alţi membri ai Comisiei, care au participat la audiere, Irina Radu a spus că a fost una ”constructivă”, întrucât a explicat conjuctura deciziei.

”Cel mai important pentru mine este faptul că a fost o discuţie constructivă, am explicat conjunctura, am explicat de ce ne-am îndreptat şi am luat această decizie. Am întrebat dacă în cele 15 luni, fără câteva zile, s-a plâns cineva legat de echilibrul meu, de felul în care am tratat eu partidele sau persoanele din politică şi nu văd de ce ar fi acum suspiciuni dintr-odată”, a spus preşedintele-director general al TVR. 

Irina Radu a adăugat că este necesară modificarea legislaţiei privind tratamentul personalităţilor în campania electorală.

”Pe de altă parte, ca plus, cred că ne-am dat cu toţii seama, şi domnii parlamentari şi noi, că trebuie schimbată legislaţia privind tratamentul personalităţilor în campania electorală. Şi cred că este un plus. Din punctul meu de vedere, ar trebui făcute precizări mult mai clare, pentru că această situaţie a domnului Cioloş este fără precedent – nu candidează, dar se află pe afişe, în spoturi, şi tot ce am zis în comunicat”, a mai spus preşedintele TVR.

Irina Radu a precizat că decizia de amânare a difuzării interviului cu premierul Dacian Cioloş a fost discutată, luni, şi în Consiliul de Administraţie, care avea o şedinţă programată.

”Consiliul de Administraţie oricum avea programată şedinţa de astăzi, deci nu a fost o şedinţă specială. Era programată şi, bineînţeles că, văzându-ne, am discutat şi acest subiect. Şi asta s-a discutat şi în CA, să ne adresăm Comisiei de Etică şi la Comisia de Etică toţi cei implicaţi în această decizie vor da declaraţii, vor povesti în faţa membrilor Comisiei de ce au optat într-un fel sau altul”, a spus Irina Radu.

PDG al TVR a afirmat că şi-a dat ”OK-ul” pentru decizia de amânare a difuzării interviului. ”Mi-am dat OK-ul pe această decizie. Explicaţiile cred că se văd destul de clar din comunicat. Dacă încep să comentez e ca şi cum îmi influenţez colegii”, a spus ea.

Referitor la acuzaţia adusă de Gigel Ştirbu potrivit căreia prin ”interzicerea” înregistrării TVR îşi confirmă statutul de televiziune de casă a PSD, Irina Radu a declarat pentru News.ro că ”acest lucru este hotărât de public”.

”Asta hotărăşte publicul, hotărăsc sondajele de opinie. Sunt păreri şi vă reamintesc, suntem în campanie. Fac campanie şi sunt implicată din anul 2000. Cineva care a moderat prezidenţiale şi a stat între nişte candidaţi foarte serioşi luni de zile şi la finala electorală nu se sperie de trei cuvinte. Şi le respect, pentru fiecare îşi joacă rolul acum. Şi este ceva normal. Şi eu ştiu că fiecare care a avut o relaţie cu TVR-ul şi cu mine ştie cum a foat tratat şi cum va fi trata în continuare”, a afirmat PDG al TVR. 

Cu privire la participarea la o emisiune ”Viaţa satului”, în 2014, a fostului premier Victor Ponta, care era şi candidat la Preşedinţie, care a fost difuzată de televiziunea publică, Irina Radu a spus că nu trebuie să fie repetate aceleaşi probleme şi că preşedintele TVR din acea vreme a declarat că părerea lui este că televiziune publică a luat o decizie bună.

Contactat de News.ro, luni dimineaţă, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a declarat că solicitarea audierii Irinei Radu a venit din partea mai multor membri ai comisiei.

Televiziunea publică a anunţat, duminică, amânarea difuzării interviului acordat de prim-ministrul Dacian Cioloş emisiunii ”Viaţa Satului”, invocând perioada de campanie electorală şi faptul că demnitarul este imaginea unuia dintre partidele politice.

”Având în vedere perioada de campanie electorală pe care o traversăm, conducerea SRTv a decis amânarea difuzării interviului acordat de premierul Dacian Cioloş emisiunii «Viaţa Satului»”, s-a arătat într-un comunicat transmis de televiziunea publică.

Motivele acestei decizii sunt faptul că prim-ministrul este imaginea campaniei unui partid, dar şi că în interviu nu există ştiri ”la zi” şi că Dacian Cioloş a participat recent la o emisiune a TVR.

”Ne manifestăm disponibilitatea de a difuza emisiunea pe TVR+ (în mediul online) înaintea difuzării pe TVR 1. Tot în scopul echilibrului dorit, vom propune PNL (partid care este asociat şi reprezentat de imaginea premierului Cioloş) să folosească spaţiul electoral care i se cuvine prin distribuţia mai sus amintită, şi pentru a difuza interviul premierului, sau părţi considerate importante din acesta”, a mai transmis televiziunea.

Guvernul nu a comentat oficial decizia editorială a TVR, dar surse oficiale au explicat pt News.ro că echipa premierului a fost anunţată abia sâmbătă seara despre aceasta, în condiţiile în care emisiunea a fost înregistrată miercuri şi anunţată de TVR că va fi difuzată duminică.

Sursele citate au precizat, la rândul lor, că în emisiune au fost discutate strict probleme din domeniul agricol.

Aceleaşi surse au explicat că propunerea TVR de a difuza această emisiune pe un spaţiu electoral va fi refuzată categoric.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.