Una dintre bijuteriile arhitecturii irakiene moderne, folosită de jihadiştii grupării Stat islamic (SI) pentru a arunca în gol persoanele pe care le acuzau de homosexualitate, a început să fie demolată la Mosul, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sediul Companiei Naţionale de Asigurări a fost construit în anii 1960 de părintele arhitecturii irakiene Rifat Chadirji. Dar între anii 2014 şi 2017, când jihadiştii au cucerit oraşul din nordul Irakului, clădirea de şapte etaje a devenit un loc de pedeapsă. 

Luni, muncitorii lucrau pe şantier la dărâmarea edificiului, au constatat jurnaliştii de la AFP. 

Pentru Mohammed Jassem, de la municipalitate, nicio reabilitare nu a fost posibilă după pagubele cauzate de război - Vechiul Mosul a fost devastat de cele mai rele bătălii din epoca modernă, timp de nouă luni, până când forţele irakiene au reuşit să alunge ISIS în vara lui 2017. Clădirea "este pe punctul de a se prăbuşi din cauza obuzelor, a bombardamentelor şi a exploziilor care au lovit-o şi care au distrus-o în mare parte", a spus el. 

Alte clădiri publice ar putea fi de asemenea distruse, indică el, precum sediul Băncii Centrale şi al Guvernoratului.  

La finalul anului 2018, violoncelistul irakian Karim Wasfi a susţinut un concert în faţa construcţiei monumentale Chadirji, care a adăpostit înainte sediul Asigurărilor. În prezent, a mai rămas doar moloz din cele patru etaje superioare ale clădirii cu arce exterioare, inspirate din "chanachil", acele ferestre tradiţionale ale caselor patriciene din Irak. 

Pentru Abou Mahmoud, funcţionar în vârstă de 33 de ani, această clădire a fost "unul dintre simbolurile oraşului modern şi ale istoriei contemporane a Mosulului". "Autorităţile ar fi trebuit să o păstreze ca o mărturie a atrocităţilor crimelor ISIS la Mosul", a afirmat el, "aşa cum s-a întâmplat în alte oraşe din lume atinse de război". 

Samira Ali, o altă locuitoare, nu este de aceeaşi părere. "Trebuie distrusă şi amenajat în locul ei un parc sau un muzeu pentru că, de fiecare dată când văd această clădire, îmi amintesc perioada când jihadiştii aruncau oameni de pe acoperiş", afirmă ea pentru AFP. 

Pentru Ghada Rzouki, profesoară de arhitectură la Universitatea din Bagdad, născută la Mosul, acest imobil reprezintă "perioada modernă" a Irakului. Distrugerea sa pune la îndoială conservarea patrimoniului şi a memoriei unei ţări devastate de aproape 40 de ani de conflicte succesive. 

La mijlocul lunii decembrie, Irak şi ONU au pus prima piatră pentru construcţia şi restaurarea minaretului Al-Hadba şi a Marii Moschei Al-Nouri, două situri emblematice din Mosul şi ale istoriei irakiene. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.