Expoziţia "Iosif Iser - gravor" este organizată de Biblioteca Academiei Române, prin Cabinetul de Stampe, în perioada 10-20 octombrie. Vernisajul va avea loc miercuri, la ora 13.30, în Sala "Theodor Pallady" din Calea Victoriei 125.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia este cea de-a doua pe care Biblioteca Academiei Române o dedică marelui artist român în acest an, când se împlinesc 60 de ani de la moartea sa.

Dacă la sfârşitul lunii mai au fost expuse aproape 100 de lucrări din generoasa operă grafică a lui Iser (peste 700 de desene se află numai în colecţiile Bibliotecii Academiei Române), acum Cabinetul de Stampe oferă publicului întâlnirea cu Iosif Iser gravorul, o componentă mai puţin studiată de exegeţii săi şi căreia artistul însuşi nu-i consacră decât 10 ani, întrucât migala caracteristică lucrului în gravură nu era tocmai pe măsura firii sale tumultoase. A realizat însă aproape 60 de gravuri, într-un număr restrâns de teme, care se regăsesc şi în desenul şi în pictura sa: tătăroaice, ţărănci din Argeş, nuduri, odalisce şi balerine, spaniole, femei în interior, câteva portrete şi peisaje.

Cătălina Macovei, şefa Cabinetului de Stampe, informează că "Biblioteca Academiei Române deţine ciclul aproape complet al lucrărilor realizate de Iosif Iser, mai ales în tehnica point sèche-ului (gravură cu ac rece), de la stadiul de épreuve d’artiste la stadiile numerotate sau chiar la tiraje târzii, ceea ce scoate în evidenţă complexitatea acestui aspect din creaţia sa artistică şi ne determină să-l situăm, alături de alţi artişti români şi străini contemporani cu el în rândul gravorilor moderni care merită să fie studiaţi şi să îmbogăţească patrimoniului colecţiilor de prestigiu".

Biblioteca Academiei Române oferă specialiştilor şi publicului iubitor de artă o expoziţie eveniment, în care vor fi prezente 74 de garvuri, alături de opera artistului român fiind expuse câteva lucrări aparţinând prietenilor săi francezi pe care i-a frecevantat în perioada sa pariziană la Academia Liberă a lui Othon Friesz: André Derain, D. E. Galanis, Jules Pascin.

Expoziţia va putea fi vizitată de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-16.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.