Ionuţ Vulpescu, ministrul demisionar al Culturii şi Identităţii Naţiuonale, a publicat miercuri, pe pagina sa de Facebook, un text critic la adresa modului în care este condus PSD, formaţiune politică din care face parte, el susţine că evaluarea cabinetului Grindeanu a fost un pretext şi că în zilele următoare va prezenta public propria evaluare a activităţii în fruntea ministerului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ionuţ Vulpescu a publicat miercuri un mesaj cu titlul ”Solidaritate fără solidaritate”, în care se întreabă ”ce se mai înţelege prin unitate”, având în vedere, după cum spune el, a fost dezvoltată în partid o ”periculoasă cultură a conflictului”.

”Azi (...) am auzit, o dată în plus, apelul la unitate şi la solidaritate. Mă întreb ce mai înţelegem prin solidaritate şi prin unitate, ce conţinut mai dăm acestor deziderate, în contextul din ultimele săptămâni, care au pus PSD în faţa unor slăbiciuni pe care am preferat să le trecem cu vederea în euforia câştigării alegerilor. Iar slăbiciunile nu pot fi depăşite doar cu solidaritate, oricât de solidari am fi. Trebuie mai mult decât asta”, a scris Vulpescu.

Motivul acestui reînnoit apel la solidaritate este unul, spune el, ”care devenise evident de ceva vreme: am dezvoltat şi noi în partid o periculoasă cultură a conflictului”.

”Cel puţin declarativ, PSD este un partid de stânga, social-democrat. Ar trebui să fim un exemplu de instituţie care funcţionează după regulile democraţiei. Câtă vreme organisme importante de conducere colectivă a partidului, în primul rând Biroul Permanent Naţional şi Consiliul Naţional, sunt ocolite, nu poate fi vorba de aşa ceva. Doar «solidaritatea» nu este suficientă pentru a păstra unitatea partidului. Este nevoie de dialog, de consultarea permanentă a bazei partidului, de luarea deciziilor împreună cu ea”.

Făcând apel la onestitate, Vulpescu spune că evaluarea, pe care o scrie între ghilimele, ”a fost un pretext”. ”Dacă era un lucru serios, ea trebuia discutată în departamentele Consiliului Naţional, odată cu alte aspecte ale guvernării, inclusiv în legătură cu programul de guvernare. În cazul în care se impuneau schimbări în echipa guvernamentală, ele se puteau face fără umilirea unor oameni, acuzaţi de lipsă de performanţă după un simulacru de analiză, în care ei n-au fost ascultaţi. Acum ne pregătim intens pentru viitoarea «evaluare», posibil la fel de arbitrară, la fel de ipocrită. Îşi închipuie cineva că o administraţie centrală, care gestionează o ţară cu 20 de milioane de locuitori, poate schimba ceva fundamental în trei-patru-cinci luni, când un simplu act administrativ durează cu lunile până poate fi elaborat şi aplicat, în infernul birocratic care a ajuns România?”.

”Schimbând din trei în trei luni miniştrii, de ani buni, aparatul de lucru al ministerelor este scăpat din mână. Nu poţi construi nimic, eşti singur! Nu poţi avea autoritate atunci când propriul tău partid te calcă în picioare, te umileşte, te face cu ou şi oţet, în loc să te ajute! Te lupţi şi cu partidul, care generează aşteptări iraţionale, te lupţi şi cu aparatul de lucru din minister, care nu mai recunoaşte autoritatea miniştrilor, fiindcă ştie că peste trei luni sau peste şase luni, ministrul pleacă şi el nu păţeşte nimic”, a mai notat Vulpescu.

El este de acord cu evaluările, susţinând că este nevoie de ele, de analize de sistem care să ofere soluţii. ”Dar mai funcţionează ceva în partid în direcţia asta? Cine mai gândeşte strategic pentru partid? Cine oferă idei şi soluţii? Cine este ideologul partidului? Sau nu mai avem nevoie de aşa ceva? E suficient să câştigăm alegerile şi să ne instalăm la butoanele puterii, după care Dumnezeu cu mila?!”.

El se întreabă dacă poate fi trasă vreo concluzie de pe urma acestei crize şi spune că unii oameni decid, ”total netransparent”, soarta partidului. ”Ce schimbăm în programul de guvernare? Cine decide schimbările? Cu cine le discută? Sunt lucruri care nu trebuie să fie doar apanajul câtorva oameni, care decid, total netransparent, soarta partidului, ca şi soarta guvernării, dar mai ales soarta românilor. Iar după asta ni se va cere iar să fim solidari cu partidul, că va fi bine. Va fi?”.

”În zilele următoare am să prezint public propria evaluare a activităţii mele în fruntea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Sunt dator asta atât membrilor şi simpatizanţilor PSD, celor cu care am lucrat în minister, dar în primul rând cetăţenilor”.

El a mulţumit tuturor celor care, ”într-un context extrem de complicat”, l-au susţinut, în special celor din domeniul Culturii. ”Ei sunt cei care îmi pot evalua activitatea. Ne-am respectat şi împreună am găsit soluţii problemelor care sunt nu puţine în acest domeniu. Am acţionat cu bună-credinţă, în spiritul servirii interesului public. Asta contează, până la urmă”, a încheiat Ionuţ Vulpescu.

Lucian Romaşcanu a fost anunţat, miercuri, pe lista miniştrilor din Cabinetul Mihai Tudose pentru portofoliul Cultură şi Identitate Naţională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.