Actorul şi regizorul Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti, se judecă în instanţă de peste trei ani cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul muzical, şi cere să îi fie recunoscute şi plătite de organizaţie drepturi de autor în calitate de aranjor sau "compilator" al operelor muzicale cu care a ilustrat sonor patru dintre piesele montate de el în calitate de regizor pe scena TNB, printre care fragmentul "Scherzo allegro" din Simfonia a 5-a de Ludwig van Beethoven, potrivit Profit.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pretenţii similare au fost formulate de Caramitru şi în legătură cu piese muzicale de Puccini, Brahms, Mozart sau Pink Martini, precum şi cu hituri clasice precum "New York, New York"," Rock Around the Clock" sau "Răsună valea (Hei rup)".  

Deocamdată, Caramitru a pierdut procesul în primă instanţă, în primăvara acestui an, la Tribunalul Bucureşti, şi a fost obligat de judecători să returneze UCMR banii pe care i-a încasat pe ilustrarea muzicală a unuia dintre spectacolele de teatru în cauză, piesa "Dineu cu proşti", care se joacă de 10 ani pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Motivul instanţei: Ion Caramitru nu ar fi intervenit în niciun fel în mod creativ asupra partiturilor compoziţiilor muzicale respective, ci doar ar fi decis, ca regizor, ca anumite fragmente din variantele originale ale acestora să fie difuzate pur şi simplu în anumite momente în timpul reprezentanţiilor pieselor de teatru menţionate. Managerul teatrului a făcut apel, aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, care nu a fixat încă un prim termen de judecată. 

Potrivit documentelor de la dosar, analizate de Profit.ro, totul a început acum mai bine de 7 ani, în 2012, când Ion Caramitru a cerut UCMR să înscrie în Registrul naţional al operelor muzicale "soundtrack"-urile pieselor de teatru regizate de el "Dineu cu proşti", "Bârfe, zvonuri şi minciuni", "Anonimul veneţian" şi "Dumnezeu se îmbracă la second hand", precum şi să îi plătească remuneraţii pentru acestea. Cererea i-a fost acceptată în privinţa coloanei sonore a spectacolului "Dineu cu proşti", dar nu şi a celorlalte trei.

Astfel, o anumită perioadă, Caramitru a încasat drepturi de autor ca aranjor al pieselor muzicale din "Dineu cu proşti", respectiv aproape 20.000 lei. "Ulterior, organismul de gestiune colectivă a refuzat repartizarea remuneraţiei, contestând calitatea de operă a ilustraţiei muzicale menţionate", arată sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.