Actorul şi regizorul Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti (TNB), a fost distins, joi, cu Ordinul Soarelui Răsare, cel mai înalt ordin japonez acordat cetăţenilor străini. Distincţia i-a fost înmânată de Kisaburo Ishii, ambasadorul Japoniei la Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actorul a primit distincţia în timpul unei ceremonii care a avut loc în cadrul recepţiei organizate de Ambasada Japoniei cu prilejul Zilei Naţionale, la Hotelul Mariott din Bucureşti, informează TNB.

Ordinul Soarelui Răsare a luat fiinţă în anul 1875 (înfiinţat de Împăratul Meiji al Japoniei), după „Ordinul Crizantemei" (rezervat doar preşedinţilor de state sau membrilor caselor regale), fiind al doilea ordin ca importanţă acordat în Japonia. Acesta este şi cel mai înalt ordin japonez acordat cetăţenilor străini, decernat pentru merite deosebite în domeniul relaţiilor internaţionale, al promovării culturii japoneze sau al proiectelor vizând dezvoltarea şi protecţia mediului. Înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial era decernat inclusiv pentru servicii militare excepţionale.

Ordinul Soarelui Răsare este conferit în numele împăratului Japoniei, prin Biroul de decoraţii de pe lângă cabinetul prim-ministrului Shizo Abe, care semnează Brevetul distincţiei, parafat cu sigiliul de stat al Japoniei.

În 2016, British Council i-a oferit lui Ion Caramitru titlul de Ambasador Cultural Shakespeare. În acelaşi an, Caramitru a primit şi distincţia de Actor al Europei - din partea Comitetului Festivalului Internaţional de Teatru din Macedonia. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.