Două inventare ale diamantelor coroanei, înainte de misterioasele lor furturi la Paris, în septembrie 1792, în plină revoluţie, "cazul mileniului" după unii istorici, vor fi scoase la licitaţie pe 22 februarie, la Monte Carlo, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vândute cu întreaga bibliotecă a unui amator de manuscrise şi cărţi vechi, conţinând piese notariale de secol XIII şi alte curiozităţi precum "foi de parcurs" ale Mesageriei regale, cele două inventare fac parte dintr-un lot de documente din depozitul de mobilă regal, care administra mobilierul destinat reşedinţelor prezidenţiale şi palatelor oficiale ale Republicii franceze. 

Briliante, perle, ornamente, pietre colorate montate sau nu, rubine, topazuri, safire, ametiste, granate: bijuteriile coroanei sunt minuţios catalogate cu valoarea lor estimată în două inventare din 1791, "unul de nouă pagini, altul de douăsprezece", întocmit de M. de Chantereine, în epocă inspectorul şef al depozitului de mobilă sub regele Louis XVI, potrivit catalogului. 

Furtul acestei extraordinare colecţii, puţin după căderea monarhiei, rămâne până astăzi o enigmă pentru istorici. Nu se ştie cum a fost jefuit depozitul de mobilă şi pe ce mâini au ajuns diamantele regilor Franţei, înainte de a fi risipite.  

Cele două inventare au fost estimate la preţuri între 4.000 şi 6.000 de euro şi între 2 şi 3.000 de euro pentru celălalt ansamblu al documentelor. 

Unele pietre au reapărut şi au fost reintegrate patrimoniului naţional, precum "Régent", astăzi considerat drept cel mai frumos diamant din lume şi regăsit în 1793, ascuns într-un acoperiş. Faimosul "Grand Diamant Bleu", piatră de peste 100 de carate la origine şi provenită dintr-o mină din India, a fost tăiată de mai multe ori, înainte de a fi donată Institutului Smithsonian, muzeu din Washington, care o expune de 60 de ani sub numele de "Hope" (Speranţă). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.