Jurnalistul şi producătorul de televiziune Michael Mosley vorbeşte, într-un interviu acordat Agenţiei de presă News.ro, despre cel mai nou proiect al său - un experiment prin care a cercetat comportamentul uman şi care va fi difuzat de BBC Earth începând cu 13 iunie. ”Meet the Humans” pune comportamentul uman sub microscop, iar o descoperire făcută de Mosley împreună cu experţi psihologi a fost aceea că oamenii sunt foarte imprevizibili.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primul sezon al ”Meet the Humans” - cinci episoade a câte 50 de minute - va fi difuzat, din 13 iunie, de la ora 22.00. Serialul este regizat de Tom Holland.

O casă ţărănească luxoasă este dotată cu camere de supraveghere şi un grup de subiecţi neavizaţi sunt invitaţi să participe la diverse activităţi de grup, de la o noapte de flirt la un weekend ciudat de team building.  

Din interiorul unei camere secrete, prezentatorul Michael Mosley şi experţii analizează fiecare mişcare a participanţilor, în timp ce în casă sunt introduşi figuranţi pentru a manipula acţiunea. Sunt folosite cele mai recente studii ştiinţifice pentru a explora factorii evolutivi şi instinctele care influenţează comportamentul uman.

Michael Mosley este prezentator de programe TV ştiinţifice, jurnalist şi producător. Recent, a prezentat pentru BBC ”Inside the Human Body” şi serialul ”Young Ones”, care a fost nominalizat la premiile BAFTA, dar şi ”Story of Science”, difuzat de BBC 2.

Mosley a studiat Filosofie, Politică şi Economie la Universitatea Oxford. A urmat un curs de training în medicină la spitalul Royal Free din Londra, înainte de a începe colaborarea cu BBC.

A lucrat la realizarea unor programe ca ”Living Proof” şi ”Trust Me I’m a Doctor” şi a colaborat cu nume precum Jeremy Clarkson, Sir David Attenborough, John Cleese, Liz Hurley, Sir John Harvey-Jones, Prof. Robert Winston şi Dr. Alice Roberts. Filmele sale au primit patru nominalizări la premiile BAFTA, tot atâtea la EMMY.

Michael Mosley scrie în mod regulat pentru suplimentul de duminică al Daily Mail şi pentru revista Focus. A scris cartea ”The Fast Diet”, care a fost lansată în 2013 de Short Books şi care se află pe primul loc în topul vânzărilor Amazon.

(Foto: BBC Earth)
(Foto: BBC Earth)

Prezentăm integral interviul pe care Michael Mosley l-a acordat Agenţiei de presă News.ro:

Care a fost punctul de plecare al proiectului dumneavoastră?

Michael Mosley: Sunt foarte interesat de comportamentul uman, iar motivul pentru care am vrut să fac acest serial este că mă interesează de ce oamenii fac ceea ce fac. Am încercat să fac acest serial despre comportamentul uman vreo zece ani. M-am întâlnit cu un producător care face filme despre istoria naţională - Michael Gunton. Ne-am gândit că putem lucra împreună şi am venit cu această idee - să facem un serial numit ”Meet the Humans”, care are loc într-o veche casă de la ţară şi ne-am spus că asta îi va atrage şi pe cei cărora le place serialul ”Downtown Abbey”, pentru că este o proprietate fermecătoare. Ceea ce facem în fiecare săptămână este să aducem câte un grup de oameni pe care facem experimente. Împreună cu câte doi experţi, îi urmăresc tot timpul - ei nu ştiu asta - aşa că suntem un fel de privitori de păsări sau de animale. Stăm ascunşi şi le urmărim comportamentul şi facem predicţii legat de ce vor urma să facă. Asta face să fie amuzant.

Ce le-aţi spus subiecţilor că se întâmplă acolo?

Michael Mosley: De fiecare dată le-am spus altceva. În mod normal, le-am spus că vor fi parte  dintr-un reality show, aşa că aveam permisiunea lor înainte. La finalul fiecărei etape, le-am dezvăluit ce am făcut. Apoi, ei trebuie să îşi dea din nou acordul. De obicei, sunt foarte suprinşi când află, dar într-un sens bun.

Aţi explorat teme precum flirtul, frica, nostalgia şi simţul competiţiei, care dintre ele s-a dovedit a fi cea mai influentă pentru comportamentului uman?

Michael Mosley: Cred că dragostea a fost foarte interesantă. Eu oscilez între dragoste şi frică. Amândouă sunt emoţii primare incredibile ale oamenilor. Personal, mi-a plăcut să privesc weekendul în care în casă s-au aflat celibatari. În multe feluri a fost suprinzător. În prima zi, când cunoşti pe cineva, îţi face o idee despre persoana respectivă - de la cum vorbeşte, cum miroase la cum arată - şi îţi faci o impresie în câteva secunde. În acest caz, am extins perioada la 12 ore în care ei puteau să se vadă, dar nu să se miroasă ori să se audă. Am explorat toate lucrurile pe care le fac oamenii, pe care le fac mamiferele, la prima vedere, iar asta a fost foarte interesant. A doua zi am vrut să vedem dacă predicţiile noastre au fost adevărat - cine pe cine a plăcut.

Şi aţi avut dreptate?

Michael Mosley: Da, mă bucur să spun că am avut dreptate. Veţi putea vedea. Uneori avem dreptate, alteori nu. Dar a fost foarte plăcut şi amuzant să îi urmărim. A fost mult umor în acest caz.

Cât aţi lucrat propriu-zis cu echipa de producţie pentru acest proiect?

Michael Mosley: Am plănuit producţia vreo 4 - 5 ani, până am găsit o formulă despre care am crezut că va funcţiona. Producţia în sine a durat aproximativ un an. A trebuit să formăm echipa, să găsim locaţia, voluntarii potriviţi, toate autorizaţiile şi acordurile, aşa că a durat mai mult decât ne aşteptam. Dar nu este ceva ce s-a mai încercat până acum. Pentru mine, un an este destul de mult. Pentru Mike, care face producţie de mult timp, un an înseamnă puţin, pentru că lucrează la programele lui, precum ”Planet Earth”, şi patru ani.

Ce ne puteţi spune despre grupul de experţi cu care aţi colaborat?

Michael Mosley: În fiecare săptămână, am avut alţi doi experţi care mi s-au alăturat. A depins de subiectul ales şi urmărit. Când a fost vorba despre competiţie, am avut un psiholog, dar şi un profesor, când am urmărit frica, am avut doi psihologi cu expertiză în acest domeniu. Am discutat tot timpul, iar ei au ţinut mereu energia la un nivel înalt şi am făcut predicţii împreună, iar asta a fost amuzant.

Punând comportamentul uman sub microscop, aşa cum spuneţi, care este cel mai important lucru pe care l-aţi aflat în urma acestor experimente?

Michael Mosley: În final, cred că cel mai interesant lucru pe care l-am aflat este că oamenii sunt atât de imprevizibili. Crezi că ştii ce vor face, după care te surprind. Chiar am făcut nişte experimente psihologice clasice, care uneori funcţionează, alteori nu - asta a fost foarte interesant. Trebuie să spun că întreaga experienţă a fost foarte plăcută. Mă trezesc acum că vorbesc cu toată lumea despre asta...

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.