Artista contemporană Tania Mouraud, care prezintă pentru prima dată o expoziţie personală la Bucureşti, a vorbit într-un interviu acordat agenţiei de presă News.ro despre lucrările sale, despre feminism şi subiecte de inspiraţie, precum şi despre originile sale româneşti, precizând că sistemul în care trăim este greşit şi că prin arta sa încearcă să arate vânătoarea de bani.
Tania Mouraud este inspirată de actualitate, interesată să chestioneze artistic ”vânătoarea de bani”, vorbeşte despre feminism şi este bucuroasă că, printr-o intervenţie urbană, bazată pe un vers în franceză al lui Benjamin Fondane, se întoarce la ”origini”.
”Din punctul meu de vedere, sistemul este greşit. Sistemul de a face bani, indiferent de cost, bazat pe minciuni, pe oameni. Asta încerc, într-un fel estetic, să arăt. Este vorba despre vânătoarea de bani”, a declarat artista în interviul acordat News.ro.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
Legat de arta urbană bucureşteană, Tania Mouraud s-a arătat uimită de inscripţiile văzute la tot pasul. ”Nu am văzut în Bucureşti ceea ce numim acum street art în Paris - opere de artă în stradă”, a afirmat artista, care a menţionat că nu a căutat să găsească locuri dedicate acestui tip de exprimare estetică în Capitală.
Expoziţia ”OTNOT” a artistei Tania Mouraud, al cărei curator este Elodie Stroecken, va putea fi vizitată la galeria Eastwards Prospectus din Bucureşti, în perioada 19 mai - 31 iulie. Ea a debutat deja în Capitală, pe mai multe panouri stradale, şi va fi vernisată joi, 19 mai, de la ora 19.00, la galeria Eastwards Prospectus.
Intervenţia urbană, care va ajunge şi în Bacău, Iaşi, Buzău, Sibiu, Piteşti, Cluj-Napoca şi Roman, oraşul natal al tatălui artistei, este bazată pe versul ”CRIERTOUJOURSJUSQUALAFINDUMONDE” al lui Benjamin Fondane (B. Fundoianu).
Expoziţia din galeria bucureşteană propune multe lucrări care nu au mai fost prezentate până în prezent şi cuprinde fotografii, artă digitală şi video.
Opera Taniei Mouraud, artistă născută pe 2 ianuarie 1942, este una polimorfă, într-o continuă evoluţie din anii '60, când a început să lucreze. De la pictură, fotografie şi instalaţii, la performance-uri, video şi sunet, toate se regăsesc în practica ei.
Redăm integral interviul acordat News.ro de către Tania Mouraud:
Reporter: Aveţi un mentor? Există cineva care v-a inspirat?
Tania Mouraud: Au fost mulţi. Am avut fantastica ocazie de a merge la muzeul Luvru timp de zece ani, în fiecare săptămână, în cadrul unui program de istorie a artei. Aşadar, mentorul meu este istoria artei. Acum mă concentrez mai mult asupra mea. Au trecut 50 de ani de când sunt în lumea artei. De ce aş avea un mentor? Sunt femeie, da, dar de ce aş avea pe cineva care să mă ghideze? Sunt o persoană care trăieşte într-o ţară democrată şi cred că mentorii mei sunt democraţia, libertatea, egalitatea.
Reporter: Luând în calcul toate acestea, vă consideraţi feministă?
Tania Mouraud: Nu, mă consider cetăţean şi, dacă toată lumea ar spune despre mine că sunt feministă, nu aş contrazice. Dar nu m-aş trezi dimineaţa spunând asta, ci aş spune ”voi lucra aşa”, ”voi face în felul ăsta”. Ca cetăţean feminin, desigur, lupt pentru drepturile mele. Şi, când fac asta, o fac pentru drepturile tuturor femeilor.
Reporter: Care este modul în care lucraţi? Cum adoptaţi un subiect?
Tania Mouraud: Nu sunt un artist de secol 19. Nu am muze. Mă inspiră întâlnirile cu oameni, cărţile, muzica, călătoriile, ştirile, să fac parte din realitatea cotidiană. Uneori, mă impresionează când citesc ceva în ziar şi când călătoresc îmi vin tot felul de idei. Acum, după 50 de ani, mi-e mai uşor. Din punct de vedere tehnic, ştiu mai multe, am ochiul format şi pot depista forme estetice cu uşurinţă.
Reporter: Ce v-a inspirat în cazul expoziţiei pe care o prezentaţi acum la Bucureşti? Cum aţi ajuns la aceste teme?
Tania Mouraud: Prin această expoziţie, am vrut să arătăm, eu şi Elodie Stroecken, cele mai recente lucrări ale mele. Există şi lucrări puţin mai vechi, însă instalaţia video, ”Pandemonium”, de exemplu, nu a mai fost prezentată până acum. Citeam la un moment dat ziarul şi am văzut o fotografie foarte nereuşită care reprezenta cea mai mare mină din Europa de exploatare a lignitului în aer liber. Am decis să merg şi, iniţial, voiam să fac un material video, dar, când am ajuns, mi-am dat seama că trebuie să fac fotografii. Abia în cadrul altei vizite am şi filmat. Privitor la lucrarea video ”Face to Face”, tot în ziar am citit despre cea mai mare groapă de deşeuri metalice din Europa şi am mers acolo să filmez. Referitor la lucrările digitale, lucrez de multă vreme cu scrieri. Folosesc tehnica asta de 8 sau 10 ani, la scară mare. Principalul scop este să găsesc propoziţii, citate, care să spună ce gândesc, în care să mă regăsesc. De exemplu, am găsit textul care este prezent pe mai multe panouri în România în timp ce făceam o retrospectivă la centrul Pompidou din Metz şi cineva mi-a oferit un CD cu opere ale lui Benjamin Fondane. La fel ca tatăl meu, şi el a venit din România în anii '20 în Franţa. Nu-l ştiam. Când am luat CD-ul şi l-am ascultat, am notat propoziţia imediat şi am făcut o lucrare urbană. Mă bucur că este în franceză. Înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, în universităţi - aşa cum acum se predă în limba engleză, şi în Franţa, de parcă nu am cunoaşte franceza - atunci, în multe centre, chiar şi la Iaşi, se studia în limba franceză. Să am acest panou în franceză, deşi puţini români mai vorbesc acum limba, este un fel de declaraţie: ”Da, m-am întors la origini”.
Reporter: Ce alte citate le găsiţi interesante şi definitorii?
Tania Mouraud: Sunt multe. În această expoziţie, este unul împrumutat de la Lewis Carroll: ”Dacă această lume nu are niciun sens, de ce să nu inventăm unul?”. Îmi place mult. Este un fel de ”să ne luăm destinul în mâini”. Un altul se potriveşte pentru că întreaga expoziţie vorbeşte despre distrugerea naturii, a planetei. Este vorba despre Spinoza: ”Natura însăşi nu are un final stabilit, toate cauzele sfârşitului sunt doar fantezii ale oamenilor”. În fiecare zi, oamenii ne spun că Pământul o să dispară, că vom muri, pentru că folosim ruj sau chimicale, iar Spinoza ne spune că totul e o fantezie. Îmi place pentru că este un mesaj pozitiv.
Reporter: Dincolo de distrugerea mediului înconjurător, ce alte teme sunt de interes pentru dumneavoastră?
Tania Mouraud: La începutul carierei mele mă dedicam meditaţiei. Părăsind această zonă, am spus: ”asta văd”. Văd ură, distrugere, războaie.
Reporter: Şi nimic bun?
Tania Mouraud: Dacă este atât de bine, de ce sunt oamenii atât de nefericiţi? Dacă lumea este atât de bună, de ce oamenii se simt atât de singuri? Eu fac referire la sistem. Arăt tot felul de maşinării, nu se văd oameni. Din punctul meu de vedere, sistemul este greşit. Sistemul de a face bani, indiferent de cost, bazat pe minciuni, pe oameni. Asta încerc, într-un fel estetic, să arăt. Este vorba despre vânătoarea de bani. Dacă oamenii nu sunt atât de productivi, inventăm maşinării care să muncească şi mai mult. Ele sunt un simbol al capitalismului. Nu spun că trebuie să fim comunişti. Dar când vedem profitul şi atât de mulţi oameni săraci... pentru mine maşinăriile formează un fel de lume a viselor. Eu sunt doar un artist. Fac fotografii, artă digitală, video. Lucrez, scriu prin imagine.
Reporter: Având în vedere originile dumneavoastră, cum de aceasta este prima expoziţie personală în România?
Tania Mouraud: Pentru că România nu este recunoscută ca lider în piaţa de artă. Am mai expus la Bucureşti, la MNAC. Este o provocare acum. Această galerie m-a invitat să expun şi am acceptat datorită unui sentiment legat de România, nu din considerente comerciale.
Reporter: Ce părere aveţi despre arta urbană din Bucureşti?
Tania Mouraud: Am fost uimită să văd multe inscripţii, peste tot. Nu am văzut ceea ce numim acum street art în Paris - opere de artă în stradă. Nu am văzut pereţi pictaţi, nu pentru că nu sunt, ci poate pentru că nu am fost în locurile potrivite, nu am căutat. Este adevărat că în Franţa sunt considerată ”naşa artiştilor urbani”, pentru că am ieşit în stradă în ‘77 şi am fost respectată pentru lucrările mele. După această expoziţie, merg la Nancy, unde voi face o intervenţie stradală. Îmi place să fiu în contact cu artiştii tineri, să lucrez cu ei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...