Inteligenţa artificială preia bagheta în noua ediţie Opera Aperta: tehnologii care decodează rolul dirijorului în spectacolul de operă, reprezentaţii cu invitaţi din ţară şi străinătate sparg graniţele clasicului şi invită publicul la redescoperirea unor capodopere. Piaţa Unirii, parcul Ştefan cel Mare, sala mare a operei sunt spaţiile ce vor găzdui, între 22-25 iunie, cea de-a VII-a ediţie a festivalului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul se va deschide în 22 iunie, la ora 20:30, cu Innamorato di te, un concert în care baritonul Florin Estefan şi tenorul Eusebiu Huţan, vor fi acompaniaţi de Orchestra Operei Naţionale Române Cluj-Napoca şi de bandoneonistul invitat Giancarlo Palena. Instrumentistul italian este recunoscut de pe scene precum Royal Festival Hall, Royal Opera House of Muscat sau Teatro San Carlo di Napoli pentru arta sa care atinge diverse genuri muzicale, de la baroc la contemporan. 

Pentru prima oară la Cluj, spectatorii au şansa să se întâlnească, în 23 iunie, la Opera Română, cu Familia Addams. Toţi ochii vor fi aţintiţi asupra lui Wednesday, personajul care a făcut înconjurul internetului la începutul anului, în viziunea artiştilor Teatrului Excelsior din Bucureşti şi a regizorului Răzvan Mazilu.

Vedeta festivalului este producţia Rigoletto a Operei clujene, sub conducerea dirijorului David Crescenzi. În premieră în România, drama bufonului Rigoletto va fi completată AI forte de instalaţia realizată de Polyhedron, dezvoltată pentru a traduce mişcările mânilor dirijorului, cu ajutorul unei inovaţii absolute în România. Tenorul Ovidiu Purcel în rolul Ducele, Simone Piazzola în rolul Rigoletto şi soprana Andreea Mădălina Barbu în rolul Gilda completează un spectacol oferit gratuit publicului, în 25 iunie, în Piaţa Unirii.

„Ne-am dorit ca publicul nostru să descopere muzica pe noi frecvenţe, aşa că experienţa muzicală va fi potenţată anul acesta de tehnologie, care are rolul de a decoda spectacolul de operă într-un mod la care spectatorii nu au mai avut acces până acum. Vrem să arătăm că, indiferent de timpuri, muzica de operă îşi păstrează forţa şi relevanţa. ”, spune Florin Estefan, directorul Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.

Alte două evenimente, susţinute de Opera Maghiară din Cluj şi Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, plus expoziţia Interweave - Mapping Visual Polyphonies din parcul Ştefan cel Mare completează afişul Opera Aperta de anul acesta.

Cea de a VII-a ediţie a Opera Aperta este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Judeţean Cluj şi al Asociaţiei „Opera 2 You”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.