Zeci de filme documentare vor fi prezentate în premieră la Sibiu, începând de duminică, la Astra Film Festival care împlineşte 30 de ani de la înfiinţare. De la incursiuni în biografia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la universul păstorilor, de la problemele sistemului de educaţie din Germania la lumea hoţilor de buzunare, de la biografii neromanţate ale unor vieţi exemplare sau poveştile unor oameni simpli, toate acestea se vor vedea, în premieră, la Sibiu, în perioada 15-22 octombrie, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Programul complet, detalii şi bilete, pe site-ul festivalului: https://www.astrafilm.ro/ro/2023/program-orar.

Festivalul va începe cu filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progress), co-regizat de laureatul premiului Emmy, Andre Singer şi de Liev Schreiber. Acesta va fi prezentat în gala de deschidere a festivalului. Filmul urmăreşte povestea lui Volodimir Zelenski, începând de la copilăria petrecută în URSS până la zilele de faimă şi succes în industria show business-ului, urmate de preşedinţia Ucrainei. După proiecţie, Andrè Singer va participa, alături de invitaţi surpriză, la o discuţie panel moderată de scriitorul, publicistul şi diplomatul Emil Hurezeanu. Nu e singurul film documentar având ca subiect Ucraina.

„20 de zile în Mariupol”, film proiectat de asemenea în premieră, arată povestea tulburătoare a unor jurnalişti blocaţi în oraşul asediat de armata rusă. Filmul e semnat de câştigătorului premiului Pulitzer, Mstyslav Chernov, şi a obţinut în acest an premiul publicului la Festivalul Sundance. Un sat depopulat ucrainean este decorul altei producţii care vine în pentru prima oară pe un ecran din România: „Trei femei”, în regia lui Maksym Melnyc, arată cu multă sensibilitate cum o cercetătoare, o factoriţă poştală şi o femeie în vârstă din sat îşi găsesc câte un sens al existenţei, în pofida izolării şi singurătăţii.

„Calea laptelui”, de Dumitru Budrala, este povestea plină de semnificaţii a unei familii de păstori care, în epoca vitezei şi a tehnologiei, se încăpăţânează să continue o tradiţie milenară. Dumitru Budrala explorează secretele şi provocările transhumanţei, într-un documentar excepţional prin transparenţa sa, o poartă deschisă către o lume pe care, adesea fără să o ştim, o purtăm cu toţii în noi. Tot pe drumuri, dar în cu totul alt domeniu, lucrează protagoniştii filmului „Amar”, prezentat în avanpremieră. Lumea hoţilor de buzunare şi secretele ei, oameni din medii defavorizate, crescuţi pe străzi şi familiarizaţi cu închisorile din mai multe ţări europene, e scoasă la lumină spectaculos de regizoarea Diana Gavra. Filmul în care vom vedea cum gândesc şi cum acţionează hoţii de buzunare concurează în Competiţia România alături de alte filme producţii proiectate în premieră, precum „Pâinea noastră cea de toate zilele”, de Şerban Georgescu sau „Dulcele sărut al pământului”, de Gautier Gumpper.

Câştigătoarea premiului pentru regie a secţiunii Un Certain Regard de la Cannes din acest an, Asame el Moudir intră şi în competiţia de la Sibiu cu acelaşi film, „La început a fost minciuna” - premieră în România. Documentarul, autobiografic, evocă revoltele populare din 1981, aşa-numitele Revolte ale pâinii, cauzate de starea economică precară din Maroc, înăbuşite violent de forţele de ordine şi muşamalizate la nivel oficial. Un alt film captivant, „Mrs Buică”,  o producţie realizată de Eugene Buică cu imagini înregistrate timp de 24 de ani, în România şi SUA, e un demers curajos, o privire necomplezentă asupra relaţiilor din propria familie.

„Unchiul meu Luben”, de Nikola Boshnakov, este o altă incursiune autobiografică plină de sentimente puternice. Protagonistul filmului, solistul unei trupei rock din Dresda, călătoreşte la Sofia pentru a vinde apartamentul pe care l-a moştenit de la unchiul său bulgar decedat - artistul plastic Luben Stoev, dar planurile de la plecare sunt date peste cap la faţa locului. Filmul lui Boshnakov participă în Competiţia Europa Centrală şi de Est, unde vor mai fi prezentate în premieră producţii precum „Doar aici ne putem iubi”, de Suzana Dinevski, „Iubire tăcută”, de Marek Kozakiewicz, „Manifest”, de Angie Vinchito, „Vizita zeiţei Fortuna”, de Mátyás Kálmán. Filmat într-o comunitate amerindiană Cácua din Columbia de regizorul Sergio Guataquira Sarmiento, el însuşi de origine amerindiană, „Locul unde nimeni nu zice «Te iubesc»”, vorbeşte despre (ne-)înţelegerea Celuilalt  într-o cheie poetică, senzorială şi intimistă, atingând în cele din urmă notele unei căutări existenţiale profunde.

Tot la Sibiu se va vedea în premieră filmul „În cancelarie”, de Ilker Çatak, propunerea Germaniei pentru o nominalizare la Premiile Oscar, un film în care o tânără profesoară, aflată în primul ei an de activitate, se luptă cu un sistem care ar trebui să aibă în prim-plan interesele copiilor, dar nu e aşa.

Multe premiere vor fi şi la Astra Film Junior, programul special pentru copii şi adolescenţi derulat în paralel cu ediţia aniversară AFF. Una dintre cele mai interesante este „Altă identitate”, unde o studentă descoperă că imaginea şi identitatea i-au fost furate şi folosite în materiale pornografice disponibile pe internet.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.