Seria evenimentelor ce vor marca împlinirea a 30 de ani de la înfiinţarea Instituto Cervantes va debuta oficial pe 24 martie, la Madrid, cu vizita prinţesei Leonor a Spaniei. Aceasta va fi prima apariţie publică solo în calitate oficială a prinţesei de Asturias, în vârstă de 15 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 24 martie, ea va face o vizită la sediul Instituto Cervantes din Madrid, unde va depune oficial la Caja de las Letras şi exemplarul Constituţiei Spaniole din care a citit public pe 31 octombrie 2018, la 40 de ani de la aprobarea Constituţiei. Vizita Prinţesei Leonor reprezintă un important gest simbolic din partea Casei Regale de sprijinire a Instituto Cervantes în activitatea sa de promovare a valorilor culturale.

Seria de evenimente plănuite pentru această aniversare, derulate sub motto-ul „30 años creando hispanistas/ 30 de ani de când creăm hispanişti”, se va desfăşura de-a lungul întregului an, încheindu-se cu o acţiune culturală care va avea loc în Congresul Deputaţilor, unde reprezentanţii diferitelor grupuri parlamentare vor citi fragmente din cărţi aparţinând diferitelor literaturi şi limbi vorbite în Spania: spaniolă, catalana, galiciana şi basca.

Referitor la sloganul ales pentru a marca această cifră rotundă de la fondarea Institutului Cervantes, Luis García Montero, directorul instituţiei, mărturisea într-o apariţie publică recentă că formula „30 años creando hispanistas” are puterea de a oferi deschidere, ducând ideea de hispanist dincolo de graniţele stricte ale iubitorilor de cultură şi istorie: „Hispanist este oricine care, indiferent de spaţiul în care locuieşte, este interesat de cultura spaniolă, de cinematograful spaniol, de gastronomie, de sportul spaniol şi aşa mai departe”.

Lista personalităţilor culturale care vor fi implicate în campania aniversară este impresionantă.

Pe 29 martie, va avea loc Congresul Internaţional de Flamenco (după semnarea acordului cu Unión Flamenco), în prezenţa lui Carmen Linares, Arcángel, Rocío Márquez şi Marina Heredia.

Pe 6 aprilie, responsabila Secretariatului General Iberoamerican (SEGIB), Rebeca Grynspan, şi scriitorii Fernando Iwasaki şi Marta Sanz vor participa prezenţial la lansarea cărţii „Lo uno y lo diverso”, editată de Cervantes şi Espasa. Cu participare de la distanţă vor interveni Sergio Ramírez, Laura Restrepo şi Juan Villoro, pentru a sărbători această carte ce marchează unitatea unei limbi a cărei diversitate este unul dintre punctele sale esenţiale.

Pe 22 aprilie, în cadrul Săptămânii Cărţii, autori precum Manuel Rivas, Bernardo Atxaga, Carme Riera, Luis Alberto de Cuenca, Antonio Muñoz Molina şi Cristina Fernández Cubas (care scriu în diferite limbi) vor vorbi, în Caja de las Letras, despre moştenirea colectivă pe care o reprezintă lumea editorială, aducând omagiu unor edituri istorice precum Alfaguara, Espasa Calpe şi Alianza Editorial.

Tot în aprilie va fi inaugurată, la sediul din Alcalá de Henares (Madrid), ceea ce va purta numele de Biblioteca Patrimonială, care va conserva şi digitaliza „tezaurul uriaş bibliografic” al reţelei de biblioteci ale Institutului. În plus, în Săptămâna Scrisului în Spaniolă vor participa creatori tineri şi consacraţi în centrele din New York, Chicago, Manchester şi Manila.

Pe 6 iunie, se va deschide, în Caja de las Letras, legatul artistic lăsat de Luis García Berlanga, în ziua în care cineastul ar fi împlinit 100 de ani. Înainte de finalul anului, va fi inaugurat, în sediul central al Băncii Cervantes, un tip de muzeu interactiv dedicat cuvântului şi limbii spaniole. De asemenea, va fi prezentată „Cartea Verde a Institutului Cervantes”, un demers pentru sustenabilitate şi conştiinţă ecologică, şi se va edita noul anuar ce va accentua progresul unei limbi folosite de aproape 500 de milioane de vorbitori de spaniolă, aproximativ 70% mai mult decât în urmă cu trei decenii.

Pentru că una dintre misiunile principale ale Institutului Cervantes o reprezintă promovarea limbii spaniole, a doua cea mai vorbită limbă din lume, campania aniversară a atras alături de acest eveniment o serie de personalităţi din spaţiul Americii Latine, „activişti hispanici” precum actriţa columbian-americană Sofía Vergara, scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, şi autoarea braziliană Nélida Piñón. Lor li se vor alătura alte nume importante ale culturii, personalităţi care vor continua să sprijine această campanie de 30 de ani care îi transformă pe toţi iubitorii de spanioli în hispanişti.

În prezent, Institutul Cervantes este prezent în 88 de oraşe din 45 de ţări, fiind una dintre cele mai importante reţele culturale din lume. Planurile de extindere din acest an aniversar vizează inaugurarea de noi sedii la Milano, Napoli şi Oran, precum şi biblioteca din Paris din bulevardul central Marceau.

Filiala de la Bucureşti a Institutului Cervantes a fost deschisă în 1995, sediul actual fiind situat pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, în clădirea Hotelului Cişmigiu. Filiala de la Bucureşti dispune de săli de curs, bibliotecă, un auditorium şi o sală de expoziţii. În prezent, Institutul de aici este condus de Jorge Jiménez-Zumalacárregui.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.