Instalaţia „Naştere” - un brad supradimensionat, telescopic care simbolizează noi începuturi -, dezvoltată de către scenografa Iuliana Vîlsan, mai poate fi vizitată în Piaţa Amzei până la finalul anului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul este realizat de către Primăria Sectorului 1 şi face parte din demersul Amzei, demers care se traduce într-un program de evenimente creativ culturale şi de pilotări de activări şi funcţiuni, ce au avut loc în Piaţa Amzei începând cu luna iunie 2023 în mai multe dintre spaţiile din zonă.

De-a lungul timpului, Iuliana Vîlsan a colaborat şi semnat peste o sută cincizeci de producţii de teatru, dans contemporan, film sau circ contemporan, iar pentru Crăciun în Amzei a gândit un brad abstract, din sfere de sticlă şi oglindiri.

Demersul „Amzei” a reunit anul acesta peste zece concepte expoziţionale, cinci târguri dedicate antreprenorilor locali, ateliere despre oraş şi arhitectură, proiecţii de film, dar şi o serie de întâlniri tematice menite să investigheze scenarii şi funcţiuni posibile pentru Piaţă pe termen mediu şi lung şi este compus din mai multe formate:

„Amzei on display”, un program de expoziţii dezvoltate în jurul unor concepte curatoriale pe teme legate de oraş, cu focus pe comunităţile creative ale acestuia, dar şi pe practici colaborative şi interdisciplinare, expoziţii a căror concepte au variat între preocupări din sfera ecosistemelor urbane sau a memoriei subiective şi afective asupra oraşului, la teme legate de revitalizarea spaţiilor de utilitate publică. Acestea au fost completate de către concepte expoziţionale dezvoltate pe parcursul anului de către parteneri culturali locali sau din comunitatea Cartierului Creativ.

Amzei Market Makers, o serie de târguri pop-up de week-end care şi-a propus să aducă împreună producători agro-alimentari, florari şi diverşi antreprenori creativi locali, a căror oferta variază de la carte, design contemporan local, muzică, accesorii sau specialităţi gastronomice. Formatul a animat zona şi a dezvoltat pretextele necesare conexiunilor şi dialogurilor interdisciplinare, testând totodată posibilităţile utilizărilor adaptive şi mixte ale spaţiilor din zona Amzei pe viitor.

Amzei Urban Living Lab. Tot demersul Amzei se axează pe trei direcţii strategice de cercetare aplicată, respectiv: revitalizarea spaţiilor subutilizate (de utilitate publică) prin procese de co-creare şi co-guvernare, rolul ecosistemului economiei creative locale în aceste procese, precum şi pe interdisciplinaritate şi rolul şi importanţa pe care pieţele, lanţurile de distribuţie de mâncare, mediul natural şi comunităţile civice îl au în dezvoltarea urbană sustenabilă. Acestea au fost integrate şi urmărite în toate activităţile de pe parcursul anului, menţionate mai sus, prin intermediul unei metodologii de cercetare aplicată dezvoltată alături de BAZA.Deschidem Oraşul. Cercetarea urmăreşte efectele pe care aceste intervenţii, evenimente şi pilotări le au asupra zonei, dar mai ales pentru a înţelege ce poate fi îmbunătăţit şi cum pot fi transferate cunoştinţele astfel acumulate. Concret, procesul presupune o serie de mese rotunde şi întâlniri informale cu specialişti în dezvoltare şi regenerare urbană, sociologi şi arhitecţi, a căror expertiză poate contribui direct la creşterea calităţii spaţiului de utilitate publică din oraş şi compun primul Urban Living Lab pe tema revitalizării spaţiilor subutilizate prin intermediul economiei creative, cu focus pe Piaţa Amzei.

Lansat în luna iunie anul acesta, Amzei este un demers prin intermediul căruia se doreşte revitalizarea zonei Amzei cu ajutorul culturii şi a economiei creative locale. Programul Amzei s-a tradus până acum în expoziţii de artă contemporană şi design, festivaluri dedicate fotografiei şi designului grafic, dar şi în două concepte expoziţionale inedite - despre istoria oraşului şi identitatea zonei. Alături de acestea, au mai avut loc o serie de ateliere despre arhitectură şi oraş, o serie de cinci târguri cu şi pentru antreprenorii creativi locali, dar şi o primă întâlnire cu specialişti despre posibile scenarii pentru o strategie pe termen mediu şi lung a zonei. Totodată, demersul Amzei presupune şi procese de consultare publică şi o colecţie de materiale video scurte cu rezidenţi şi antreprenori din zonă, reunite pe canalele de comunicare ale Cartierului Creativ.

„Amzei” face parte din iniţiativele şi demersurile semnate de Cartierului Creativ, un proiect de poziţionare şi de regenerare urbană, un ecosistem creativ în centrul Bucureştiului, o iniţiativă The Institute, care îşi propune valorificarea şi potenţarea industriilor creative şi a organizaţiilor şi proiectelor culturale din această zonă, din dorinţa de a contribui la creşterea calităţii vieţii şi din speranţa că poate contribui la schimbarea naraţiunii Bucureştiului, prin expunerea, promovarea şi dezvoltarea scenei şi a efervescenţei creative locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.