Însemnele premiului Nobel aparţinând doctorului George Emil Palade, singurul român care a primit această distincţie, vor intra din 8 mai în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, a anunţat vineri instituţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Muzeul Naţional de Istorie a României va primi, în cadrul unei ceremonii, diploma şi medalia de acordare a premiului Nobel cu care a fost distins profesorul doctor George Emil Palade în 1974.

Însemnele premiului Nobel vor fi expuse în sala Tezaurului Istoric, în cadrul unui eveniment care va avea loc marţi, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului, în prezenţa profesorului Philip Palade - fiul doctorului George Emil Palade -, şi a lui Ernest Oberländer-Târnoveanu, manager al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Evenimentul are loc într-o zi specială pentru Muzeul Naţional de Istorie a României - 8 mai, când se împlinesc 46 de ani de la inaugurare.

Omul de ştiinţă George Emil Palade s-a născut în Iaşi, la 19 noiembrie 1912. În 1930, a devenit student al Facultăţii de Medicină a Universităţii din Bucureşti. În 1940, a obţinut titlul de doctor în medicină. Între anii 1942 - 1945, a servit în Corpul Medical al Armatei Române. În 1946, a devenit cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. În 1961, a fost ales membru al Academiei de Ştiinte a SUA. A fost cercetător la Universitatea Yale şi Universitatea din San Diego.

A fost laurea al premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 1974, împreună cu Albert Claude şi Christian de Duve „pentru descoperiri privind organizarea funcţională a celulei ce au avut un rol esenţial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”.

În 1975, a fost ales membru de onoare al Academiei Române. În 1986, a primit din partea preşedintelui american Ronald Reagan Medalia Naţională pentru Ştiinţă. În 1989, a fost ales membru de onoare al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe, iar în 2007 a fost decorat Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Colan. Emil Palade a murit pe 7 octombrie 2008, în Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.