Romanian Design Week, cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative, aflat la a X-a ediţie, găzduieşte un concept expoziţional special: „Building the Future. Together”, un laborator de testare a unor scenarii despre un viitor mai echitabil, o expoziţie-experiment ce va investiga impactul proceselor de co-creare, precum şi importanţa implicării civice şi a spaţiilor de dialog, amintind totodată de impactul multidisciplinarităţii şi al mişcării Bauhaus asupra societăţii moderne.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia face parte dintr-un program dezvoltat de The Institute, în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub semnul Noului Bauhaus European.

Expoziţia-manifest este dezvoltată în parteneriat cu Nod Makerspace, în jurul exemplelor de bune practici din România, precum şi a unor proiecte şi organizaţii ale căror valori definesc ce poate să însemne Noul Bauhaus European la nivel local în 2022.

„Building the Future. Together” prezintă, în perioada 13-22 mai, 6 instalaţii originale interactive şi imersive, dezvoltate în parteneriat cu Local Design Circle, Nod Makerspace, România Tradiţiilor Creative, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, grupul de iniţiativă Berzei 21, BAZA. Deschidem Oraşul şi echipa curatorială a Romanian Design Week. Instalaţiile vor putea fi vizitate la Galeria Nicodim din cadrul Combinatului Fondului Plastic.

Instalaţiile vor reprezenta şi un pretext pentru demararea unor procese de consultare publică pe teme precum comunităţile creative şi hub-urile culturale, co-crearea unui oraş mai prietenos, importanţa abordărilor multidisciplinare, ecosistemele urbane, tradiţiile creative sau revitalizarea spaţiilor prin cultură.

Astfel, la propunerea BAZA. Deschidem Oraşul şi dezvoltat de Nod Makerspace, celebrul joc Bauhaus Bauspiel semnat de Alma Siedhoff-Buscher va fi reinterpretat, supradimensionat şi transformat într-un playground care va invita la dialog şi interacţiune, devenind totodată şi un pretext pentru a descoperi istoria Bauhaus şi a şcolii multidisciplinare care a schimbat societatea modernă.

Local Design Circle va dezvolta o instalaţie interactivă, ce va putea fi descoperită, completată şi interpretată doar prin interacţiunea vizitatorilor cu ea. Aceasta va fi compusă dintr-o serie de compoziţii grafice semnate de membrii Local Design Circle. Prin intermediul instalaţiei, se va reflecta şi continua, pe de o parte, universul estetic dezvoltat în urma Şcolii Bauhaus, iar pe de altă parte se va face trimitere la importanţa demersurilor colaborative, investigând totodată relaţia dintre estetică, funcţionalitate şi interactivitate.

Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca va prezenta un concept expoziţional dezvoltat împreună cu Şcoala Superioară de Artă şi Design din Saint-Étienne (Franţa) în contextul EuroFabrique (Grand Palais Éphémère, Paris, 2022), respectiv instalaţia Parliamentary Ground - o intervenţie menită să genereze un proces participativ pe tema constructului european, un spaţiu de dialog în care vizitatorii îşi pot imagina şi îşi pot exprima părerile şi dorinţele cu privire la Uniunea Europeană, îmbinând forme şi teme precum cultura, mediul, puterea şi cetăţenia, în relaţie cu valori precum grija, visarea, negocierea, comunicarea. Vizitatorii vor fi astfel invitaţi să reprezinte şi să compună propriul construct european prin intermediul metodologiei puse la dispoziţie de către artişti sub forma unui joc.

În cadrul discuţiei despre rolul comunităţilor creative şi hub-urilor culturale în dezvoltarea sănătoasă a oraşelor, vor fi prezentate studii de caz şi exemple de bune practici locale, cu scopul de a sublinia evoluţia şi importanţa acestora şi din convingerea că promovarea organizaţiilor şi a proiectelor care generează reconversii şi regenerări de spaţii urbane poate contribui la un dialog public-privat esenţial în dezvoltarea sănătoasă a oraşelor în care trăim. Punctul culminant în această secţiune va fi sculptura colaborativă, (re)configurabilă la faţa locului prin aportul celor care o vor co-crea. Sculptura se numeşte Estetică prin Puterea lui Împreună şi esenţializează ideea de colaborare - ca o valoare definitorie a oricărui hub cultural-creativ. Această secţiune este concepută de către Nod Design Lab, divizia de creaţie, design şi arhitectură a Nod Makerspace.

În completarea acestei secţiuni, grupul de iniţiativă Berzei 21 propune consultare publică pe marginea unei machete interactive, pentru a genera dialog interdisciplinar şi, mai ales, comunicare între actorii implicaţi în cadrul unui astfel de proces de regenerare urbană. Macheta este un pretext pentru a discuta rolul pe care acest proiect îl poate căpăta la nivel local şi regional, precum şi pe modele de co-guvernare şi co-creare pe care le poate pilota.

Berzei21 este un proiect de reconversie a unui spaţiu industrial nefolosit, în ceea ce ar putea deveni cel mai amplu şi complex hub creativ local şi regional, un demers iniţiat de Asociaţia Cartierul Creativ, Nod Makerspace, Fundaţia Comunitară Bucureşti şi BAZA. Deschidem oraşul, alături de alţi parteneri din societatea civilă şi din sectorul cultural-creativ local.

România Tradiţiilor Creative, printr-o instalaţie semnată de artistul Teodor Graur, va completa discursul curatorial al expoziţiei. Lucrarea va fi totodată şi o trimitere către expoziţia multidisciplinară „Conectat la natură (tradiţie circulară)”, prezentată în aceeaşi perioadă la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Aceasta va descrie modalităţile prin care patrimoniul imaterial îşi găseşte loc în arta contemporană, cu atenţie la meşteşugurile din gospodăriile tradiţionale româneşti, ca un pretext pentru a aduce în discuţie potenţialul fondului cultural şi natural ca resurse ce pot fi folosite inteligent şi inovativ în crearea premiselor unei dezvoltări durabile.

Programul NEB din timpul Romanian Design Week va fi completat şi de o serie de alte proiecte ce vor contura o hartă a spaţiilor şi a evenimentelor care împărtăşesc valorile Noului Bauhaus European la nivelul Bucureştiului.

Printre acestea se numără: Andra Panait Atelier, Asociaţia InCotroceni, Formare Culturală, Grupul de Iniţiativă Civică Cişmigiu, Meşteshukar ButiQ, OAR Bucureşti, Galateca, Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23, Printoteca, Clubul Ilustratorilor, CREART - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, Nod Makerspace.

Noul Bauhaus European este o iniţiativă strategică a Comisiei Europene, un proiect care combină viziunea Pactului Verde european cu o schimbare concretă în comunitate. Un proiect transdisciplinar, Noul Bauhaus European îşi doreşte să stimuleze colaborarea şi să genereze noi scenarii şi moduri de a trăi şi lucra împreună.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.