Radu Herjeu a propus, în şedinţa de joi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), o modificare a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare (ROF) prin care instituţia să publice pe site, de fiecare dată când întâlnirile nu se defăşoară din lipsă de cvorum, numele membrilor care şi-au anunţat absenţa. Iniţiativa a primit doar cinci voturi din minimul de şase care ar fi fost necesare pentru a fi aprobată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea lui Radu Herjeu a fost votată de Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu. Florin Gabrea, Valentin Jucan şi Radu Călin Cristea au fost împotrivă.

Iniţial, Radu Herjeu a propus publicarea pe website-ul CNA a unui extras din procesul verbal şi, ulterior, a unui comunicat care să conţină numele membrilor care nu au fost prezenţi, precum şi motivele absenţelor.

”Atât după fiecare şedinţă de Consiliu, cât şi în cazul în care, din lipsă de cvorum, şedinţa nu se va ţine sau va fi suspendată, va fi afişat pe website-ul CNA un extras din procesul verbal care va conţine numele membrilor care nu au fost prezenţi precum şi motivele absenţelor”, arăta prima variantă a propunerii.

Afişarea pe site-ul CNA a motivelor pentru care nu se întruneşte cvorumul şi, astfel, nu poate fi desfăşurată şedinţa a fost propusă şi de Dorina Rusu pe 26 ianuarie. Propunerea a fost votată atunci de iniţiatoarea ei şi de Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu şi Monica Gubernat. Împotrivă au fost Florin Gabrea, Radu Călin Cristea şi Orsolya Eva Borsos.

”Am văzut că în ultima vreme instituţia asta e condamnată de toată lumea sau îşi bate joc toată lumea de ea. În primul rând, chestiunile astea sunt legate de faptul că noi nu ne-am făcut treaba (…) Important e să avem şedinţe, să ajungem la zi cu cât e posibil cu discutarea reclamaţiilor şi cred că un pas pe care îl putem face până la modificarea ROF să decidem ca atunci când cineva lipseşte - acest lucru s-a mai propus şi s-a mai şi făcut, să se afişeze pe site-ul instituţiei în fecare zi înaintea şedinţei cine şi pentru ce motiv lipseşte. Nu mi se pare normal ca toţi din instituţie să fie blamaţi pentru că nu îşi fac treaba. Chiar e o chestiune care din câte am văzut a fost cea mai importantă”, a spus atunci Dorina Rusu.

Ea a adăugat atunci că face propunerea şi pentru că este nevoie de transparenţă şi pentru că nu doreşte ca membrii CNA care vin la şedinţe să fie blamaţi pentru inactivitatea instituţiei.

”Eu îmi doresc o cale prin care atunci când şedinţele nu se ţin cetăţenii care ne plătesc salariile să ştie cine a lipsit pentru că a avut o treabă şi cine a lipsit fără să aibă nicio treabă. Pentru că în momentul în care şedinţa nu se ţine, în ochii cetăţenilor, aceia mulţi, care au venit şi au strigat împotriva CNA-ului, toţi cei 11 membri CNA sunt absenţi nemotivat de la serviciu. Ei habar nu au care dintre ei ar fi venit la serviciu dacă ar fi fost şedinţă şi câţi nu au venit şi din cauza lor nu a fost şedinţă”, a spus Radu Herjeu, în şedinţa de joi.

”Eu am trecut în ianuarie şi februarie prin nişte momente în care eram acuzat nominal că nu vin la serviciu - înjurături, ameninţări cu moartea, în care încercam să explic - nu am lipsit la nicio şedinţă în doi ani, decât de trei ori, în care am fost în delegaţie. Eu nu mai vreau şi mai sunt alţi colegi care ar veni şedinţă de şedinţă, să existe această pâclă deasupra activităţii CNA, în care CNA este acuzat la grămadă că nu face”, a adăugat el, precizând că anul trecut 2.000 de sesizări au ieşit din termenul de şase luni în care ar fi putut fi soluţionate.

Radu Herjeu a mai spus că ar fi putut să răspundă insultelor făcând publică lista cu absenţele şi cu motivările absenţelor de anul trecut, pe care a refuzat, însă, să o pună la dispoziţia jurnaliştilor.

Într-o altă intervenţie, Marcela Mierlea, şefa cancelariei CNA, a refuzat să centralizeze datele cu privire la absenţii din cauza cărora nu se întruneşte cvorumul.

”Eu nu vreau să centralizez. Eu nu vreau să îmi asum să dau eu un comunicat sau să informez că nu este şedinţă de Consiliu, pentru că membrul cutare e în concediu, celălalt nu este. Dacă nu am toate datele de la personal?”, a spus Marcela Mierlea, atrâgând atenţia Consiliului că ar constitui o problemă publicarea unor informaţii privind concediile medicale, în condiţiile în care membrii CNA absenţi din acest motiv nu doresc să fie făcute publice despre starea lor de sănătate.

Monica Gubernat a sugerat să fie modificat amendamentul la ROF, precizând numele membrilor absenţi, cu menţiunea ”motivat” sau ”nemotivat”.

”Colegialitatea ne face sa anunţăm că nu venim. Ne asumăm noi. Eu îmi asum: Am venit, îmi exercit activitatea; la aceste şedinţe lipsesc şi anunţ motivul. Vorbind legal, după 6 luni ţi-ai pierdut mandatul. Legea îmi permite să nu vin 5 luni jumătate. Nu pot lipsi de la o şedinţă care nu s-a ţinut”, a spus Viorel Vasile Buda.

La rândul lui, Radu Călin Cristea a spus că membrii CNA nu ar trebui să opereze cu termeni care nu se află în legea de funcţionare a instituţiei, precum ”absenţă”, ”motivat” şi ”nemotivat”.

”Mie mi se pare că ţine acest articol (amendamentul la ROF formulat de Radu Herjeu, n.r.) de un fel cam pârâcios de a privi şedinţele CNA”, a spus Radu Călin Cristea, sugerându-i lui Radu Herjeu, care obişnuieşte să publice pe pagina sa de Facebook mesaje de tip ”livetext” din timpul şedinţelor CNA, să utilizeze platforma de socializare pentru a declara că nu face parte dintre membrii forului din cauza cărora nu se întruneşte cvorumul.

Radu Herjeu a răspuns afirmând că se simte responsabil pentru faptul că este plătit din bani publici şi consideră că este firesc să ofere explicaţii în legătură cu activitatea sa în calitate de membru CNA.

”Eu nedând nume, pentru că nu am această apetenţă, ei trebuie să mă creadă pe mine pe cuvânt. Problema mea nu a fost la şedinţele care se ţin şi cei trei care lipsesc... Problema mea este că atunci când o şedinţă nu se ţine din lipsă de cvorum, nimeni nu ştie cine sunt cei care nu au participat şi de asta nu e cvorum. Eu mă simt responsabil prin faptul că sunt plătit din bani publici mi se pare normal să dau socoteală de activitatea mea aici ca membru CNA”, a spus Radu Herjeu.

Dorina Rusu a spus, de asemenea, că nu doreşte să fie acuzată că nu se prezintă la serviciu, amintind că CNA a fost blamat că nu îşi îndeplineşte rolul.

”Au fost situaţii, precum cele din campania electorală şi la începutul lui ianuarie când noi ca instituţie am fost blamaţi că nu ne facem treaba. Au fost foarte mulţi care ne-au luat la grămadă. Unul din motivele pentru care am şi propus în decembrie sau din ianuarie chestiunea aceasta, nu din motivul că am ceva împotriva celor care lispesc, este treaba lor. Pe mine nu m-a ameninţat nimeni cu moartea. Aşa mi s-ar părea normal, cine lipseşte, oricare ar fi motivul, să ştie oamenii, faţă de care noi suntem responsabili. Eu nu vreau să creadă lumea că eu nu vin la serviciu. Asta este situaţia, sunt plătită din banii statului. Deci nu vreau să se considere că stau acasă sau nu ştiu ce fac pe banii statului. Eu vin aici, consider normal să se ţină şedinţele”, a spus Dorina Rusu.

Monica Gubernat a afirmat că din punctul său de vedere, amendamentul propus de Radu Herjeu reprezintă o ”transparentizare” a activităţii CNA.

Radu Călin Cristea a mai spus că menţionarea faptului că s-ar afla în concediu medical reprezintă o inserţie în viaţa sa personală. La acest argument, Radu Herjeu a propus să adopte în formularea amendamentului termenii de motivat sau nemotivat.

”Scopul este acela să avem mai multe şedinţe, sau să punem la gazetă, la ruşinică, cu bulină roşie sau neagră?”, a întrebat Valentin Jucan, după ce Radu Herjeu a clarificat că în situaţia în care nu s-ar afla în concediu sau în delegaţie şi şi-ar anunţa colegii prin SMS că va lipsi din cauza unor alte împrejurări, ar însemna că este absent nemotivat.

Atmosfera a fost detensionată de Viorel Vasile Buda, după intervenţia căruia membrii CNA au izbucnit în râs.

”Noi suntem arbitri, înjuraţi oricând. Dacă Valentin este absent nemotivat, întreb, cine îi va motiva absenţa?”, a glumit Viorel Vasile Buda.

Răsvan Popescu, vicepreşedintele CNA, a sugerat să fie făcute publice doar numele membrilor Consiliului din cauza cărora nu se întruneşte cvorumul, fără alte amănunte.

”Se va şti cine nu a fost, dar nu intrăm în amănunte, când uneori este vorba de boală, de familie”, a spus el, Radu Herjeu acceptând sugestia.

Într-o ultimă intervenţie pe acest subiect, Radu Călin Cristea a spus că site-ul CNA ar trebui să fie ”instituţional, sobru, matur şi echilibrat”, iar amendamentul la ROF, propus de Radu Herjeu, l-ar transforma într-un site ”de mondenitate”.

Radu Herjeu a mai propus un amendament care nu a întrunit numărul minim de voturi pentru a fi aprobat, prin care CNA ar fi urmat, prin ROF, ca în cazul în care o şedinţă nu se poate desfăşura din motive de cvorum aceasta să fie convocată în prima zi de miercuri în care acest lucru va fi posibil.

”Adică un fel de recuperare a şedinţelor care nu au cvorum. Ca la şcoală, se recuperează orele, ca să reuşim să avem un număr decent de şedinţe”, a spus Radu Herjeu, menţionând că intenţia este de a evita repetarea situaţiei de anul trecut, când s-a desfăşurat doar o jumătate din totalul de şedinţe CNA posibile.

”A făcut cineva o trecere în revistă a persoanelor care au lipsit şi a motivaţilor?”, a întrebat Florin Gabrea, Radu Herjeu răspunzându-i afirmativ şi spunând că a făcut acest lucru din curiozitate.

”Cu ce drept? Presupun că motivaţiile absenţelor sunt corecte şi legale”, a spus Florin Gabrea.

”Foarte multe sunt nemotivate, nu au avut cereri de concediu. Foarte multe şedinţe de anul trecut nu s-au ţinut pentru că membrii Consiliului nu au avut nici măcar concediul legal luat. Eu am fost curios”, a spus Radu Herjeu.

Florin Gabrea a adăugat că nu i se pare corect să fie întrebat de ce lipseşte de la şedinţele CNA, instituţia fiind acuzată nu pentru lipsa cvorumului la anumite şedinţe, ci pentru modul de lucru la şedinţele care au loc.

”CNA este acuzat că atunci când lucrează, lucrează defectuos”, a precizat membrul CNA.

Monica Gubernat i-a atras atenţia că principala acuză care i se aduce Consiliului este numărul mare al şedinţelor care nu se desfăşoară din lipsă de cvorum.

”Principala acuză care ni se aduce este că luăm banii degeaba pentru că nu venim la serviciu. Eu vă pot demonstra. Dumneavoastră, din păcate, nu. Oamenii ne vor la serviciu, pentru că primim bani din taxele şi impozitele pe care le plătesc ei”, a spus Monica Gubernat. 

Răsvan Popescu a intervenit spunând că nu toate situaţiile care ar justifica absenţa unor membri CNA pot fi acoperite de concediul de odihnă. ”Nu toate sunt acoperite de concediu de odihnă - eu când mi-am operat mama nu puteam să îmi iau concediu de odihnă. Acea situaţie este de nedorit în niciun concediu”, a spus vicepreşedintele CNA.

Amendamentul a fost votat de Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Radu Herjeu şi Dorina Rusu. Ceilalţi membri CNA prezenţi la şedinţă au fost împotrivă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.