Împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza este marcată de Televiziunea Română, miercuri, prin ediţii speciale, documentare, filme istorice şi concerte de folclor transmise de TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional şi TVR Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emisiunile obişnuite ale TVR 1, precum „1 Matinal”, „Perfect Imperfect”, „Aici, acum”, „Vorbeşte corect” şi „Pulsul Zilei”, au ediţii sau subiecte speciale pe parcursul întregii zile.

De la ora 16.00, telespectatorii TVR 1, TVR Moldova şi TVR Internaţional pot urmări „Ediţia specială Mica Unire”, transmisă în direct de la Focşani.

Documentarul „Vis de aur, coroană de oţel”, care explică Marea Unire şi implicarea Iaşului în filmul evenimentelor, poate fi vizionat la TVR 1, de la ora 17.30, iar de românii din afara ţării la TVR Internaţional, de la ora 12.30 şi la TVR Moldova, de la ora 21.00.

La TVR 2, profesorul Adrian Cioroianu continuă să explice marile momente ale istoriei noastre în „5 minute de istorie” (de la ora 12.50), iar de la ora 14.05 este programat spectacolul „Chiriţa în provincie” – de Vasile Alecsandri (avându-i în distribuţie pe: Tamara Buciuceanu, Puiu Vasiliu, Dionisie Vitcu, Doina Deleanu, Liliana Margineanu, Sergiu Tudose, Valentin Ionescu, Ioan Chelaru).

Filmul românesc „Mihai Viteazul”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, în două părţi, este programet miercuri şi joi, de la ora 20.10, la TVR 2.

Pe parcursul întregii zile, şi publicul TVR 3 are programe speciale dedicate Unirii. Realizatoarea Gabriela Baiardi prezintă „România s-a născut la Iaşi” şi explică de ce Iaşul este oraşul unirii românilor în momente istorice importante, la TVR 3, de la ora 9.30 şi la TVR Moldova, de la ora 15.00.

În direct de la Iaşi, la ora 10.00, pe TVR 3, TVR Internaţional şi TVR Moldova telespectatorii pot urmări „Clipa unica de istorie-24 ianuarie 1859. Iaşii Marilor Uniri”  – o emisiune magazin cu invitaţi, reportaje şi evenimente transmise în direct din studioul TVR Iaşi şi din Piaţa Unirii din Iaşi.

De la ora 16.00 la TVR 3 (şi de la ora 22.30 la TVR Moldova) este programată emisiunea „Balurile din vremea Unirii”  - filmată la Muzeul Unirii din Iaşi.

De la ora 21.00, la TVR 3, este programat „Uniţi în cuget şi-n simţiri, Artele în vremea Unirii”, pentru ca seara să se încheie cu spectacol al Orchestrei Naţionale „Lăutarii". Maestrul Nicolae Botgros şi orchestra sa propun, de la ora 21.00 la TVR Internaţional şi 22.00 la TVR 3, „Lăutarii  Altfel”  - un concert de folclor, romanţe, şi şlagăre interpretate de vedete îndrăgite de pe ambele maluri ale Prutului, precum: Monica Anghel, Marcel Pavel, Fuego, Paula Seling, Natalia Barbu, Lidia Bejenaru, Ion Paladi, Ioana Căpraru, Nicolae Cibotaru, Tatiana Jacot, Lilia Roşca, Anişoara Dabija şi alţii.

În 2018, Anul Centenarului, TVR va dedica ample spaţii acestui moment şi va difuza emisiuni speciale, transmisiuni în direct, documentare istorice consacrate pregătirii Marii Uniri şi „războiului reîntregirii”, serii de portrete ale românilor care au înfăptuit România Mare, documentare dedicate evenimentului şi filme istorice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.