Ziua Culturii Naţionale va fi marcată, pe 15 ianuarie, de Filarmonica „George Enescu‟ printr-un concert susţinut în Sala Mare a Ateneului Român, condus de dirijorul Radu Popa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Va fi prezentat Concertul nr. 5, în mi bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 73, „Imperialul” de Ludwig van Beethoven, iar solist va fi pianistul Florian Mitrea.

Programul dedicat Zilei Culturii Naţionale include, alături de capodopera lui Beethoven, opere semnificative din muzica românească: Două dansuri româneşti de Theodor Rogalski şi Suita Mihai Viteazul (selecţiuni) de Tiberiu Olah.

„Cultura - cultura de perfomanţă (Constantin Noica) - rămâne criteriul decisiv care omologhează şi cauţionează valoarea ziditor-intelectuală, inteligenţa şi autoritatea spirituală a unui popor. Aceste valori îi conferă respect, îi justifică demnitatea orgolioasă şi aura aristocratică în lume‟, a declarat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu‟.

Dirijorul Radu Popa are convingerea că reîntoarcerea la cultură rămâne singura opţiune a menţinerii spiritului neamului nostru în curgerea tot mai învolburată a contemporaneităţii. „Acest concert de Ziua Culturii Naţionale înseamnă regăsirea culturii române în patrimoniul cultural universal prin alăturarea spiritelor lui Rogalski şi Olah alături de cel al gigantului de la Bonn - Beethoven. Imperialul lui Beethoven, în contextul concertului nostru, este o ofrandă muzicală universală adusă domnitorului Mihai Viteazul, prezent prin muzica lui Tiberiu Olah, care pune în atenţie încoronarea lui Mihai Viteazul şi intrarea în Alba  Iulia‟, a subliniat dirijorul.

Pentru solistul Florian Mitrea, „«Imperialul» ajunge în acea sferă artistică în care cuvintele devin neputincioase şi nu mai pot defini starea în care ne aflăm. Este un concert despre care nu putem vorbi, dar pe care-l putem trăi împreună, în sala de concert‟.

„Sunt onorat să revin pe prima scenă a ţării, pe scena Ateneului Român. Atât Rogalski,  cât şi Olah însumează figura emblematică a muzicianului român, cu rădăcini adânci în etosul cultural român, dar în acelaşi timp integraţi în circuitul internaţional de valori, iar Beethoven transcende atât graniţele fizice, cât şi cele temporale”, a precizat pianistul.

Concertul este organizat în parteneriat cu Centrul Român de Muzică şi în coproducţie cu Radio România Muzical. Biletele au preţuri de 100 şi 110 lei şi pot fi cumpărate online, de pe fge.org.ro, şi de la Ateneul Român.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.