Fostul preşedinte Ion Iliescu, afirmă că Augustin Buzura, despre a cărui încetare din viaţă a aflat cu durere, a luptat pentru afirmarea culturii române şi a fost "un critic necruţător al scenei politice', care poate a idealizat rolul omului politic, dar care sigur a avut dreptate în legătură cu abdicarea politicii de la rolul de a servi binele public şi interesul naţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Augustin Buzura a fost un critic necruţător al scenei politice, şi înainte de Revoluţie, şi după. Poate a idealizat rolul omului politic, sigur a avut dreptate în privinţa abdicării politicii de la datoria ei de a servi binele public şi interesul naţional. Obişnuia să-l citeze pe Gherea: ”Cea mai mare revoluţie în România ar fi aplicarea legilor!”, scrie Iliescu pe blogul său.

El spune că Buzura "a luptat pentru fiecare cuvânt din scrierile lui, într-o vreme în care relativa liberalizare din anii 1960 începea să devină o amintire". 

"Personajele romanelor sale exprimă ceea ce simţeam cu toţii în acei ani, aspiraţiile, visele şi dorinţele omului obişnuit, care trăia vremuri neobişnuite. Ca medic, cunoştea bine natura umană, şi a decis că poate să-i servească mai bine pe oameni ca scriitor", remarcă fostul preşedinte.

Ion Iliescu aminteşte faptul că Augustin Buzura a avut iniţiativa înfiinţării Fundaţiei Culturale Române, reuşind să facă "lucruri apreciate de toţi, prieteni şi adversari deopotrivă". 

Iliescu subliniază că Buzura a condus cu dăruire Fundaţia, devenită apoi Institutul Cultural Român, până în 2005, când "noua administraţie l-a licenţiat, umilindu-l, cu zâmbetul pe buze", scriitorul trecând peste umilinţe şi urmând valorile în care credea.

"Prin dispariţia lui Augustin Buzura cultura română pierde un reper moral. Lasă în urmă o operă solidă, care va rezista la proba timpului, pentru că nu are nimic oportunist în ea. Am pierdut un prieten, căruia îi voi păstra întotdeauna o caldă amintire", îşi încheie Iliescu postarea. 

Academicianul Augustin Buzura a încetat din viaţă luni, la vârsta de 78 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.