Consiliul Judeţean Hunedoara anunţă, joi, că poarta cetăţii dacice Costeşti – Blidaru, monument UNESCO, a fost vandalizată, fiind desenate două rozete florale, cu diametrul de 25 – 30 de centimetri. Instituţia reclamă lipsa personalului de supraveghere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În data de 21 aprilie 2021, Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara prin Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, a sesizat Ministerul Culturii, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Hunedoara şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara, cu privire la faptul că pe montanţii laterali ai porţii cetăţii dacice Costeşti – Blidaru au fost desenate două rozete florale cu diametrul de cca. 25-30 cm. Dincolo de natura penală a acestei acţiuni, CJ Hunedoara condamnă actul de vandalism şi atrage atenţia că acest gest inacceptabil a fost posibil în contextul întârzierii  suplimentării personalului necesar bunei administrări a monumentelor”, a transmis, joi, Consiliul Judeţean Hunedoara, într-un comunicat de presă.

Instituţia precizează că a fpcut numerpase demersuri după promulgarea Legii nr. 23/2020 privind regimul juridic al cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri privind protejarea acestora.

”Consiliul Judeţean Hunedoara a transmis Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA) solicitarea pentru suplimentarea cu 30 de posturi pentru personalul ce trebuie angajat în scopul protejării, conservării şi punerii în valoare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, aşa cum prevede Legea nr. 23/2020. În 10 iulie 2020, CJ Hunedoara a revenit cu o nouă adresă prin care se prezintă structura organizatorică propusă pentru administrarea cetăţilor dacice. Urmare a acestui demers, prin adresa nr. 99294/31.07.2020, MLPDA a comunicat CJ Hunedoara că nu poate da curs solicitării privind aprobarea înfiinţării unor posturi suplimentare. Facem precizarea că Ministerul Culturii, prin adresa nr. 3350/17.06.2020, a comunicat CJ Hunedoara că susţine înfiinţarea şi funcţionarea unei instituţii la nivelul administraţiei judeţene dedicată activităţilor de administrare a cetăţilor dacice”, a mai transmis CJ Hunedoara.

Instituţia precizează că, ulterior, prin adresa nr. 6085/08.04.2021, CJ Hunedoara şi INP au transmis Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei o adresă comună prin care solicită aprobarea majorării cu 30 de posturi a numărului maxim ce pot fi încadrate la nivelul administraţiei judeţene, în contextul preluării în administrare a cetăţilor Costeşti-Cetăţuie, Costeşti-Blidaru, Luncani - Piatra-Roşie şi Băniţa.

”Până în prezent, CJ Hunedoara nu a primit un răspuns. În şedinţa CJ Hunedoara din data de 29 ianuarie 2021, prin HCJ nr. 31/2020, a fost înfiinţată Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică (DGAMPT) a Judeţului Hunedoara.  DGAMPT are în structură un Consiliu Ştiinţific, o Direcţie de promovare turistică, Serviciul de Administrare a Cetăţilor Dacice şi Serviciul Expoziţii şi Administrare Monumente”, a mai precizat instituţia.

”În ceea ce priveşte graficul de preluare în administrare a celor patru cetăţi dacice, facem precizarea că, până în prezent, au fost identificaţi majoritatea proprietarilor/administratorilor terenurilor din zona celor patru cetăţi dacice şi au fost evidenţiate parcelele. Au fost parcurşi deja paşii pentru atestarea construcţiilor în patrimoniul judeţului (atestatul a fost primit de la Institutul Naţional al Patrimoniului) şi este întocmită fişa monumentelor. Totodată, se parcurg paşii prevăzuţi de Legea nr. 255/ 2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, cu modificările şi completările ulterioare”, a mai explicat CJ Hunedoara.

La încheierea etapei de identificare a tuturor proprietarilor şi evidenţiere a parcelelor, Consiliul Judeţean Hunedoara va organiza o şedinţă publică la care sunt invitaţi deţinătorii de terenuri, urmată de declanşarea procedurii de expropriere efectivă.

În cadrul şedinţei ordinare a CJ Hunedoara din data de 22 aprilie 2021, va fi supus dezbaterii şi aprobării bugetul DGAMPT Hunedoara care cuprinde şi sumele necesare asigurării serviciilor de pază la toate cele cinci cetăţi dacice.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.