Horia-Roman Patapievici va susţine prelegerea „Eminescu şi paradisul”, pe 14 februarie, de la ora 18.30, în programul de conferinţe Scena Gândirii de la Opera Naţională Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Teza invitatului este că, în poezia eminesciană, se cristalizează o „sensibilitate paradiziacă”, adică un anumit mod de a resimţi lumea ca splendoare. Pe de o parte, această experienţă senzorială, această manieră de a simţi poate fi regăsită sub forma unui repertoriu de simboluri, imagini şi metafore, ce transmit o nostalgie edenică; iar pe de altă parte, sub forma unei muzicalităţi „paradiziace”, pe care Eminescu a lăsat-o moştenire culturii române.

Prelegerea lui Horia-Roman Patapievici va fi urmată de un dialog cu moderatorul şi coordonatorul programului de conferinţe al Operei, Daniel Nica, filosof, lector universitar la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (Universitatea din Bucureşti). Atât prelegerea, cât şi dialogul vor fi însoţite de scurte momente muzicale, interpretate de solişti ai Operei Naţionale Bucureşti. Evenimentul va fi transmis în direct începând cu ora 18.00 de TVR Cultural, partener al Operei Naţionale Bucureşti.

Această serie de întâlniri va aduce în faţa publicului cele mai importante personalităţi intelectuale, artistice şi universitare ale societăţii româneşti. Conferinţele se desfăşoară lunar, în Sala Mare a Operei Naţionale Bucureşti. Scopul Conferinţelor Operei Naţionale Bucureşti este să stimuleze dialogul intelectual şi diversitatea de idei, prin crearea unui spaţiu de referinţă al dezbaterilor culturale din România.

Temele discutate vor fi variate, acoperind o multitudine de domenii, de la muzică la literatură şi filosofie, de la teatru la ştiinţe exacte. Deşi subiectele de discuţie vor fi dintre cele mai diverse, toate au în comun aceeaşi dorinţă: de a formula întrebări incitante şi de a oferi prilejul pentru răspunsuri relevante la unele dintre cele mai importante provocări ale condiţiei umane, ale culturii universale şi naţionale.Fie că vor trata subiecte care vizează trecutul, prezentul sau viitorul apropiat, conferinţele vor avea două mize actuale: modul în care ne înţelegem pe noi înşine şi modul în care înţelegem lumea în această epocă, cea mai bogată în informaţii perioadă din istoria omenirii, dar totodată cea mai predispusă la confuzie, ignoranţă şi la atracţia faţă de false repere.

Biletele se găsesc pe https://tickets.operanb.ro/ şi la casa de bilete a Operei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.