O nouă specie hominidă, Homo luzonensis, a fost descoperită în Filipine, şi are caracteristici fizice combinate între cele găsite la cele mai vechi specii şi omul recent, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numele de Homo luzonensis vine de la insula Luzon, unde a fost descoperit. 

După caracteristicile pe care le prezintă, strămoşii lui au părăsit Africa şi au ajuns până în sud-estul Asiei, lucru crezut imposibil până acum.

Descoperirea arată că evoluţia umană în regiune pare să fi fost complicată, cu trei sau patru specii umanoide în regiune la momentul în care au ajuns strămoşii noştri.

Noile specimene din peştera Callao, aflată în nordul insulei Luzon, sunt descrise în revista Nature.

Homo luzonensis a trăit în urmă cu aproximativ 50.000 de ani. Seamănă cu omul recent, dar şi cu australopitecul, care a trăit în Africa în urmă cu 2 până la 4 milioane de ani în urmă.

Aceste fiinţe au trăit într-un teritoriu complet izolat de ape. Dinţii lor sunt similari cu ai omului de astăzi, însă membrele se aseamănă cu cele ale australopitecului. O combinaţie nemaiîntâlnită. Cum au ajuns acolo şi de unde au venit rămâne un mister.

Descoperirea recentă din insula Luzon cuprinde 7 dinţi, un fragment dintr-un femur, mai multe oase de membre superioare şi inferioare de la doi adulţi şi un copil. Acestea au o vârstă de aproximativ 50.000 de ani.

O altă fosilă, un os al unui picior, datează de circa 67.000 de ani.

Descoperirea a fost făcută în timpul unei cercetări realizate de Muzeul Naţional de Istorie Naturală al Franţei şi Universitatea din Filipine, care au publicat rezultatele miercuri în revista Nature.

„Această descoperire este o nouă dovadă importantă pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor noastre despre evoluţia omului, în special în Asia, unde a fost, evident, mult mai complexă şi mai interesantă decât credeam anteriro”, a declarat Florent Détroit, cercetător de la muzeul francez, citat de La Vanguardia.

Din ce se cunoaşte până acum, doar două specii umane au plecat din Africa până în sud-estul Asiei: Homo erectus, în urmă cu 1,5-2 milioane de ani, şi Homo sapiens, specia din care ne tragem, care, în urmă cu 50.000 de ani, a ajuns până în Australia.

În 2004, în Indonezia, a fost descoperită o nouă specie, Homo floresiensis, de statură mică, estimat că a trăit până în urmă cu 60.000 de ani. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.