Prozatorul şi dramaturgul Hervé Le Tellier, laureatul premiului Goncourt 2020, va deschide ce-a de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM), care va avea loc în perioada 27 - 29 octombrie, în format fizic, cu participarea unui număr limitat de persoane şi cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale în vigoare în ceea ce priveşte prevenirea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În fiecare seară, începând cu ora 18:00, în Sala Barocă a Muzeului de Artă vor avea loc lecturi publice şi dezbateri susţinute de nume importante ale literaturii contemporane.

Hervé Le Tellier, una dintre cele mai influente figuri ale lumii culturale de astăzi, alături de scriitori români precum Petre Cimpoeşu, Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Magda Cârneci, Simona Popescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru şi Romulus Bucur se află pe lista invitaţilor din acest an ai FILTM.

„Ajuns la a zecea ediţie, festivalul va fi pentru trei zile o arie protejată – nu doar simbolic – de pandemie. Întâlnirile cu scriitori de primă mărime, cu lecturile lor, cu discuţiile şi schimburile de idei ne vor decupla de la alarme şi griji şi ne vor duce acasă. Dar nu între pereţii unde ne petrecem o bună parte din vieţi, ci într-un loc fără graniţe, distanţe, paşapoarte, certificate, un loc în care suntem, totodată, gazde şi oaspeţi. Fiindcă singurul acasă adevărat e în noi, în forţa cu care ne putem imagina orice. Împreună cu cei care, asemenea nouă, cred în frumuseţea şi puterea cuvintelor, vom sta sub acelaşi acoperiş al literaturii şi vom avea parte de un eveniment de... zece: FILTM”, a transmis Robert Şerban, preşedintele festivalului. 

Tema ediţiei de anul acesta este „Acasă”, semn al reîntoarcerii la o normalitate necesară, la formula întâlnirilor faţă în faţă cu literatura şi cei care o scriu.

PROGRAM

Miercuri, 27 octombrie
Tema serii: Literatura mileniului III: joc serios, formule comerciale şi gustul public
Hervé Le Tellier în dialog cu Mirela Nagâţ
Dat fiind că proza contemporană pare a fi din ce în ce mai aservită marilor circuite comerciale şi, implicit, unor teme „vandabile”, cât îşi mai poate permite un prozator să practice „jocul gratuit” al literaturii, unul aflat în permanent dialog cu literatura trecutului şi cu cea „potenţială”? Cum poate fenta acest scriitor apărarea echipei redutabile a gustului public?  
 
Joi, 28 octombrie
Tema serii: Apartenenţă generaţională şi individualitate poetică
Lecturi publice şi dezbateri, cu participarea scriitorilor: Magda Cârneci, Simona Popescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Romulus Bucur / Moderator: Cosmin Ciotloş
Este apartenenţa la o generaţie poetică o trăsătură a tinereţii? Când şi cum are loc desprinderea, cum începe procesul de „individuare” poetică şi ce rol joacă politicul şi socialul în formularea trăsăturilor comune şi în păstrarea coeziunii în cadrul unor grupări literare?
 
Vineri, 29 octombrie
Tema serii: Politica literaturii şi poetica intimităţii
Lecturi publice şi dezbateri, cu participarea scriitorilor: András Forgách, Petru Cimpoeşu, Daniel Vighi, Viorel Marineasa / Moderatoare: Magda Grădinaru
Poate literatura „politică” să joace rolul unei soluţii revelatoare pentru fotografiile trecutului sau este pur şi simplu parte a unui ritual de exorcizare? Cum se produce acroşajul dintre Istorie şi istoria personală, acolo unde politica se transformă în poetică? Cum poţi livra istoria personală ca fiind parte din istoria unei societăţi sau a unei comunităţi? De ce ne încăpăţânăm să scormonim trecutul, când o parte majoră a publicului cititor nu este interesat de acesta sau de eventualele „revelaţii” aduse de literatura aceasta?

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara găzduieşte în programul său şi o expoziţie multimedia inedită semnată de artistul media şi regizorul de filme independente Péter Forgács, fratele scriitorului András Forgách. În această expoziţie artistul a lucrat cu propriile amintiri: a prelucrat arhiva care dezvăluie povestea unei familii, în centrul ei aflându-se figura mamei. Instalaţia lui Péter Forgács împreună cu romanul „Dosarele mamei mele”, cartea din care András Forgách va citi la FILTM, constituie cronologia unei perioade de un deceniu, care redă, prin reorganizarea arhivei private, modul în care practicile autoritare din epoca lui Kádár au definit viaţa cotidiană. Expoziţia, găzduită la etajul al doilea al Muzeului de Artă din Timişoara, va fi deschisă în perioada 15-31 octombrie 2021.

Accesul la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara se va face exclusiv prin prezentarea certificatului digital european Covid-19 sau a unui rezultat de test PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea evenimentului. Rezervarea locurilor se face în scris, printr-un e-mail trimis la filtm@ladouabufnite.ro. Rezervarea locului devine valabilă numai după primirea unei confirmări în scris. 

Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara „La Vest de Est / La Est de Vest” (FILTM) a fost iniţiat în toamna anului 2012, ca un proiect care îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia „A Treia Europă” şi să redefinească pe harta literară a României, dar şi pe cea europeană, identitatea oraşului Timişoara. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.