Actriţa Helen Mirren, recompensată cu Oscar, prezintă un documentar despre viaţa adolescentei evreice Anne Frank, care va fi lansat luni în cinematografele din Marea Britanie, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mirren a fost extrem de emoţionată de reconstrucţia apartamentului claustrofobic din Amsterdam în care adolescenta s-a ascuns timp de doi ani de nazişti împreună cu familia până când a fost arestată în 1944 şi trimisă într-un lagăr de concentrare. 

În acest film, viaţa Annei Frank este reconstituită după paginile din jurnalul ei, devenit un clasic al literaturii de război. 

În apartamentul reconstruit al lui Frank, Mirren citeşte din jurnal, inclusiv o dată: 15 iulie 1944. Franck scria: "Simt suferinţa a milioane. Şi totuşi, când privesc cerul, simt cumva că totul se va schimba în bine, că această cruzime de asemenea se va sfârşi şi liniştea va reveni...". 

Câteva săptămâni mai târziu, adolescenta a fost arestată şi deportată. Ea a murit de tifos în lagărul de la Bergen-Belsen, în Germania, în februarie 1945. 

Mirren afirmă în documentar: "Ea a dispărut alături de un milion şi jumătate de alţi copii şi adolescenţi la fel ca ea". 

Într-un interviu pentru un podcast al realizatorilor documentarului, Mirren a spus: "Cel mai puternic lucru, pentru că nu înţelegi asta până când nu ajungi în cameră, a fost să realizez că ea nu a văzut niciodată cerul. Puteau doar să deschidă un pic fereastra care era foarte mică pentru a privi cerul. Dar, altfel, nu era niciun cer. Nu exista un afară. Presiunea psihologică de a trăi într-un spaţiu foarte mic... A fost foarte, foarte, foarte emoţionant". 

Documentarul este regizat de Sabina Fedeli şi Anna Migotto, care au lucrat cu designeri de platou de la Piccolo Teatro din Milano şi de la Muzeul "Anne Frank din Amsterdam pentru reconstrucţia apartamentului şi a "senzaţiei de claustrofobie şi opresiune experimentate de Anne". 

Documentarul "Anne Frank: Parallel Stories" include şi versiuni ale altor cinci tinere care au fost deportate în lagăre de concentrare dar au supravieţuit Holocaustului. 

În interviul podcastului, Mirren a vorbit despre dorinţa ei ca regizoarele să creeze un film despre Frank: "Cred că e momentul potrivit". 

Ea crede că, odată ce imigrarea a devenit un subiect atât de important în secolul al XXI-lea, povestea Annei Frank este cu atât mai importantă. 

Helen Mirren a câştigat un Oscar pentru interpretarea ei din "The Queen". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.